Geertje Tameling: HSP & kwetsbaarheid als kracht

In dit artikel schrijft Geertje over haar eigen ervaring met HSP. Geertje is een van onze Aser-methode therapeuten. Je leest hier meer over Geertje.

Foto van Geertje Tameling, Aser-methode therapeut in KlazienaveenJaren geleden, ik zal rond de 35 zijn geweest, kwam ik een artikel tegen in een bekend damesblad. Wat herkende ik daar veel in. Het uitgescheurde artikel is jaren bewaard en steeds mee verhuisd. Toch deed ik er verder niets mee. Een druk gezin, een opbouwend bedrijf; het was hard werken toen.

Maar wat altijd bleef en nu nog steeds, is dat ik me in groepen (verjaardagen, feestjes, bijeenkomsten, scholingen) vaak niet op mijn gemak voel. Ik kijk de kat uit de boom, vindt het lastig contact te maken. Sta aan de zijlijn. Heb het gevoel dat ik er niet bij hoor. Zie het als ‘mezelf niet kunnen manifesteren’.

Nu denk ik, waarschijnlijk zend ik signalen uit als ‘ik ben er niet’, ‘ik ben onbelangrijk’.

Het maakt me verdrietig, eenzaam. Want ieder mens wil uiteindelijk erbij horen, geaccepteerd worden om wie je bent. Het is dat muurtje dat ik om me heen heb getrokken. Mijn hart dat zich maar moeilijk kan openen.

In het grote gezin waarin ik opgroeide (ik ben de oudste van 6) voel ik me ook vaak als anders zijn. Ik kon me helemaal terug trekken bij het lezen van een boek of trok er alleen op uit, de weilanden in rondom de boerderij.

Over gevoelens werd thuis niet gesproken. Er werd hard gewerkt op de boerderij.

“Wat had ik graag gesprekken met mijn ouders willen hebben hoe zij zich voelden” denk ik nu. Want ik weet dat ook zij beschadigd zijn in hun jeugd. Maar daar werd niet over gesproken.

Ze hebben goed voor ons gezorgd. Dat absoluut zeker. Maar praten, echt praten over wat er gebeurt is met hen en dit met ons delen, nee dat is nooit gebeurt. Het had waarschijnlijk voor ons allemaal helend gewerkt.

“DELEN is HELEN” zei laatst iemand tegen mij. En ik voel dat dit absoluut zo is.

In mijn persoonlijke leven, probeer ik nu ook meer te delen, me open te stellen.

En in het werken met mijn cliënten voel ik hun gevoeligheid, hun kwetsbaarheid. Er is herkenning, erkenning. En dat werkt ook voor hen helend.

Juist door mijn gevoeligheid en doordat ik me nu kwetsbaar durf op te stellen kan ik veel meer betekenen voor de mensen om me heen.

Geertje Tameling

Geertje Tameling

Aser-methode therapeut en Westerse Kruiden specialist. "Als je dieper wilt en durft te gaan, werkelijk wilt kijken naar- en voelen van je klacht, zul je meer verbinding maken met jezelf en vanuit je zelf voelen wat je nodig hebt."

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders