Maak van je HSP een gave | Vrij Leven | HSP van klacht naar kracht

HSP: van klacht naar kracht

 • Sta je heel de dag ‘aan’? Komt alles hard bij je binnen en lukt het je niet al die indrukken weer los te laten, waardoor je eigenlijk nooit echt kan ontspannen?
 • Kan je helemaal leeggezogen worden door sommige mensen, omdat je voelt dat er bij hen zoveel speelt onder de oppervlakte, ook al proberen ze uit te dragen dat het prima met ze gaat?
 • Ben je helemaal op nadat je in gezelschap bent geweest, omdat de emoties en gevoelens van anderen zo heftig bij je binnenkomen?
 • Komen je eigen behoeftes op de laatste plaats, en ben je vooral bezig anderen tevreden en gelukkig te houden en te pleasen? Doe je alles om maar te voorkomen dat mensen boos of verdrietig worden, en loop je daardoor jezelf voorbij?
 • Raak je soms overweldigd door je eigen emoties? Of houd je ze juist angstvallig onder controle, omdat je voelt dat je overspoeld zult raken zodra je eraan toegeeft?
 • Lig je soms wakker van iets wat iemand tegen je gezegd heeft, of juist van iets wat jij tegen een ander hebt gezegd en waarvan je maar blijft piekeren over hoe het is binnengekomen of wat je beter had kunnen zeggen?
 • Voel je ergens wel dat je gevoeligheid een hele mooie gave is, maar heb je er in de praktijk vooral veel last van, en zou je willen leren hoe je het kan inzetten als kracht?
Grote kans dat jouw gevoeligheid op dit moment je leven beheerst, waardoor je je veel te vaak overweldigd of juist leeg voelt. Samen onderzoeken we hoe je je HSP kunt inzetten als kwaliteit.
Genieten van je HSP

Gevoeligheid als kracht!

Ik ben Bas van Pelt en ik help je om je gevoeligheid te veranderen van een last naar een kracht. Ik geloof dat hooggevoeligheid een prachtige gave is, die je het leven ten volste kan laten beleven. Je kan intenser genieten, dieper verbinden met andere mensen, en volledig afstemmen op jezelf.

Mijn ervaring is echter dat de meeste HSP’ers hun hart dicht zetten uit bescherming voor zichzelf. Ze worden overweldigd door emoties en proberen zich voor alles af te sluiten. Emoties worden hierdoor vastgezet. Dat gebeurt vaak al op jonge leeftijd door ingrijpende gebeurtenissen die je meemaakt.

Ik wil je graag uitnodigen om weer te gaan voelen, zodat je uiteindelijk voluit durft te leven als HSP’er. Met mijn methode brengen we je systeem tot rust en onderzoeken we welke triggers er nog onder jouw gevoeligheid zitten waar je op dit moment last van hebt, en hoe we die kunnen veranderen.

 

HSP… hoe zit dat?

Een minderheid van de mensen is hooggevoelig. Als je hooggevoelig bent, ben je gevoeliger voor de emoties en energieën van anderen. Eigenlijk een prachtige gave, want je kunt hierdoor voelen wat er bij anderen aan de hand is en wat hun behoeften zijn. Helaas raak je in die storm van emoties, prikkels en energie makkelijk de connectie met jezelf kwijt.

Grote kans dat prikkels bij jou scherper en intenser binnenkomen dan bij de meeste andere mensen. Dit kan gaan om fysieke prikkels (denk aan fel licht, harde geluiden, of irritante labels in je kleding), maar ook om emotionele of zelfs energetische input.

Veel hooggevoelige mensen raken overweldigd door alles wat ze ervaren. De fysieke prikkels van buitenaf zijn vaak al heftig, maar met name alle emoties zijn overweldigend. Je voelt wat er bij anderen speelt, en hebt soms niet eens door dat het van anderen afkomstig is en niet van jezelf.

Als kind pik je al van alles op van buitenaf, met name van je ouders… maar jouw ouders waren misschien zelf niet eens in contact met die emoties, en deden dus net of die er niet waren. Kun je je voorstellen wat het met een kind doet als het steeds te horen krijgt dat wat het ervaart er eigenlijk niet is? Dan leer je al snel dat deze gevoelens niet ‘juist’ zijn, en dat je die dus eigenlijk niet zou mogen ervaren. Hierdoor zetten veel hooggevoelige mensen al op jonge leeftijd hun hart dicht.

Als je hart dicht zit, hoef je minder te voelen. Het afschermen van helpt je om te gaan met een overweldigende wereld. Het is in die zin functioneel: als je al die dingen niet meer voelt, hoef je er ook niks meer mee. Helaas is het niet mogelijk om slechts één soort emoties te onderdrukken. Je kan niet alleen de emoties onderdrukken die je voelt in reactie op anderen, ook je eigen gevoel scherm je af. En niet alleen de ‘moeilijke’ emoties, zo werkt het helaas niet – door de deur op slot te zetten, sluit je ook vreugde en verbinding buiten.

Je probeert emoties te onderdrukken om jezelf te beschermen, maar dit lukt nooit volledig. Aan alle kanten sijpelen emoties toch door de kieren heen. Zodra je even vertraagt, kun je er ineens niet meer omheen en overweldigen ze je. Of ze zorgen voor een sluipend gevoel van vermoeidheid, omdat er zoveel energie gaat naar het dichthouden van de deur. In weer andere gevallen klapt de deur ineens open onder de druk van alles wat er tegenaan duwt, en word je ‘ineens’ overvallen door een angstaanval, huilbui of woedeaanval.

HSP (hooggevoeligheid) onstaat vaak door een onveilige jeugd

Leer weer vertrouwen op jezelf en stop met pleasen

Je begrijpt het waarschijnlijk al, de oplossing is om weer vrienden te worden met je gevoeligheid. Om te gaan ervaren dat alles er mag zijn en dat jij alles mag voelen wat er bij je binnenkomt. Zodat je het kan erkennen, en vervolgens zelf kan beslissen wat je ermee doet. Zodat je gevoeligheid weer een kracht wordt, en je helpt om keuzes te maken die echt bij jou passen. Zodat je weer actie mag ondernemen op alles wat jij voelt en opmerkt.

Het klinkt simpel, maar als het zo makkelijk was had je het natuurlijk allang gedaan. Al jouw overlevingsmechanismes hebben een belangrijke functie. Ze hebben er tot nu toe letterlijk voor gezorgd dat jij kon overleven. Dat was toen heel belangrijk, maar nu dienen bepaalde patronen je niet meer. Om die patronen te gaan veranderen, is het belangrijk dat je eerst weer gaat voelen, dat je je hart weer open zet.

Als je weer gaat voelen, ga je dan niet overspoeld raken door angst, boosheid, verdriet en vermoeidheid? Ik begrijp deze angst heel goed, maar wees gerust: onze aanpak is erop gericht je stap voor stap hier doorheen te loodsen. Samen gaan we onderzoeken wat bij jou op dit moment als eerste geheeld mag worden.

Zo werken patronen in je brein

Onze aanpak: Aser-methode

Onze aanpak is altijd persoonlijk en op maat, maar in de praktijk komt het vaak neer op de volgende 5 stappen:

Stap 1. Tot rust komen
Je hele zenuwstelstel staat waarschijnlijk in overdrive. Deels door alles wat er bij je binnenkomt, en deels door het harde werk dat je doet om alles onder controle te houden. Met acupunctuur breng ik je zenuwstelsel tot rust, zodat je lichaam weer veilig en stevig gaat aanvoelen. Dit geeft je een stevige basis om van hieruit verder op onderzoek te gaan.

Stap 2. Je lichaam leren voelen
Nu je lichaam minder in de overlevingsstand begint te staan, en meer en meer een veilige plek wordt, help ik je om hier rustig weer contact mee te maken. Je mag weer gaan voelen wat er allemaal aanwezig is, en je lichaam weer leren ervaren als een rijke bron van informatie en diepe wijsheid.

Stap 3. Je emoties voelen
Emoties voel je via je lichaam. Angst geeft een bepaald gevoel, verdriet voelt weer anders. Nu je weer steeds meer in contact komt met je lichaam, gaan we rustig onderzoeken welke emoties hier aanwezig zijn. Wat vraagt om aandacht, wat mag geheeld worden?

Stap 4. De diepere laag van je emoties voelen
Emoties zijn gelaagd. Vaak zit er onder één emotie (bijvoorbeeld boosheid) iets anders (zoals verdriet). Samen gaan we alles doorvoelen – én je leert hoe je deze emoties weer vrij kunt laten stromen. Ze mogen er weer zijn, en als jij ze voelt kunnen ze in beweging komen… en vaak zelfs oplossen.

Stap 5. De lading van de emotie veranderen
Sommige emoties lossen al ‘vanzelf’ op zodra je ze echt gaat voelen, maar vaak zijn ze gekoppeld aan een pijnlijke herinnering. In de veiligheid van mijn praktijkruimte gaan we onderzoeken wanneer jij deze emotie voor het eerst hebt ervaren. Door terug te gaan naar deze ervaring, kunnen we de lading veranderen en komt de emotie los.

Waarom hebben HSP-ers zoveel last van de emoties van anderen?

Mooie verhalen van HSP-ers

Hoi Bas, fijn dat ik jouw video ben tegengekomen. Ik ben HSP en veel wordt mij nu duidelijk. Teveel voelen, niet erkend worden, hart sluiten, geen stroming. Mijn ouders en ex partner ontkende gevoel. Ik voel(de) dat en zij ontkende. Nu merk ik dat mijn gevoel klopt en dat ik erop kan vertrouwen. Er zit nog wel een patroon…
Arjen

Wat een enorm mooie verduidelijking en bevestiging van hsp gevoelens. Er vallen weer kwartjes. Ik vertrouw op mijn gevoelens en emoties. 🙏🏻💜🦋🍀  ik wil positiviteit en vertrouwen uitdragen, bewustwording creëren en mensen laten groeien.
Brenda

Wow, dit voelt goed. Net als thuiskomen. Zo duidelijk. Zo leerzaam.
Mieke

Wow dit had ik nodig. Ik heb je nu pas ontdekt met goede tips. Ik loop vast en je raakt mij precies waar het mis is gegaan. Thanks bas. Nu snap ik het.
Pamachey

Ik weet al sinds mijn jeugd dat ik hooggevoelig ben, HSS. Ben ook heldervoelend en helderwetend en wat je zegt klopt helemaal. Ben de laatste dagen zo overprikkeld, weer over m’n grens heengegaan tegen beter weten in. Fijn om deze video tegen te komen. Goede reminder om deze week even in retraite te gaan, te aarden en m’n hart weer te openen. ❤ Dank je wel.
Loedje

Dank je wel, ik heb nog zoekwerk te doen, want ik had een goede jeugd, buiten enkele dingen die ik al verwerkt had.
Luc

Mijn huisarts zei vroeger tegen me : ‘er zouden meer mensen zoals jij moeten zijn om de wereld minder hard te maken. ‘ ik omarm het nu en ben blij met mijn gevoeligheid. ❤️
Veertje

Dankjewel voor de duidelijke uitleg . En het komt goed binnen ! Het moest zo zijn dat dit van jou in beeld kwam en ik dit moest of liever gezegd wilde luisteren. DANKJEWEL!
Sieneke

Ik kwam dit filmpje voorbij.. zelf ben ik hsp.. en ervaar ik er momenteel ook nog erg last van.. en het deed me goed even hierna te luisteren. En ook mooi hoe u het uitlegd.
Janne

Mijn dank is groot. Dacht dat aan mij lag. Dat ik gek was..
Ray

Geweldig Bas, ik heb in het verleden vaak dingen aangevoeld maar dat werd altijd ontkracht dat ik het verkeerd zag. Later bleek het toch waar te zijn, helaas heb ik mijn hart gesloten omdat ik die ander geloofde en bang was om kwijt te raken. Nu weet ik waar ik aan mag gaan werken. Dank je wel 🙏🏻
Marc

 

Wat bereik je met als we samen aan het werk gaan:

 • Je hebt meer energie en geniet meer van het leven. De energie die je nu gebruikt om je hart dicht te houden en je emoties te verbergen, mag weer stromen. Hierdoor voel je je vrijer en energieker.
 • Je lijf voelt zachter en rustiger aan. Je voelt je meer verbonden met je lijf en luistert naar de kleine signalen die het je geeft. Hierdoor wordt je lichaam een kompas wat jou helpt de juiste weg te vinden.
 • Je voelt je meer op je gemak in groepen. Je hebt geen last meer van alles wat er ‘onder de oppervlakte’ aanwezig is, maar weet hoe je deze informatie kan erkennen én loslaten. Hierdoor kost het zijn in groepen je veel minder energie.
 • Je erkent wat je voelt en durft ernaar te handelen. Je beseft dat je je eigen keuzes mag maken, gebaseerd op wat jij voelt. Je weet weer wat je wilt en neemt makkelijk de acties die nodig zijn om dit te krijgen.
 • Je kunt onderscheid maken tussen wat van jou is en wat van de ander is. Andermans emoties overweldigen je niet meer, je kunt ze liefdevol door je heen laten stromen. Je verbinding met de mensen om je heen wordt dieper en liefdevoller.
 • Je durft je grenzen aan te geven. Je zegt niet zomaar overal meer “ja” tegen omdat je het idee hebt dat dat van je verwacht wordt. Je voelt je grens beter en kunt die ook aangeven.
 • Je kunt feedback op een positieve manier ontvangen. Je voelt je niet meer afgewezen of afgekeurd als iemand kritiek op je heeft, maar kan de emoties van de ander bij die persoon laten.
 • Je leeft helemaal vanuit jezelf en creëert het leven dat bij jou past.

Stapje voor stapje je hart open zetten

Je hebt je hart waarschijnlijk al lang geleden dicht gezet. Je hebt jezelf aangewend te doen alsof al die lastige emoties en gevoelens er niet zijn… of erkend dat ze er wel zijn, maar jezelf jarenlang verteld dat je er niks mee kunt. Dat je er beter niet naar kunt handelen, want dan krijg je weer die deksel op je neus en hoor je weer dat wat jij voelt niet klopt. Dit is niet in één dag gekomen, en dus helaas ook niet met één of twee sessies weg te nemen. Je overlevingspatronen zijn niet voor niks ontstaan. In je kindertijd was dit voor jou de manier om jezelf veilig te houden, en het kost tijd om je lichaam en hersenen te laten ervaren dat dit nu niet meer nodig is.

Ik doe niet aan symptoombestrijding en bied geen quickfix. Geen snelle sessie om je even beter te laten voelen, waarna je weer terugvalt in je oude patronen. Ik werk samen met mijn cliënten aan een duurzame, structurele oplossing. Dit heeft een goede aanpak met een duidelijke opbouw nodig. Om het maximale uit de sessies te halen, zul je ook zelf aan de slag moeten. Daarvoor hebben we een online training ontwikkeld van inmiddels meer dan 25 video’s. In de video’s leer je hoe het komt dat je vast blijft zitten in een overlevingspatroon en hoe je hiervan af kunt komen. Het geeft je op deze wijze waardevolle tools voor de rest van je leven.

Je krijgt oefeningen (ook op mp3) om te vertragen en om weer echt contact te maken met je lichaam en emoties. Je zult merken dat het veel makkelijker is om de oefeningen te doen met de mp3’s als extra begeleiding. Het is belangrijk dat je de oefeningen regelmatig doet. Tijdens de sessies leg ik je uit hoe je er het maximale uit kunt halen.

Bij het traject krijg je ook het boek Vrij Leven. Dit boek leert je alles wat je wilt weten over hoe overlevingspatronen ontstaan en zichzelf steeds bevestigen, en vooral hoe je die patronen kunt loslaten. Ik krijg regelmatig van mijn cliënten te horen dat ze dankzij het boek veel nieuwe inzichten opdoen. Vooral het hoofdstuk over emoties geeft ze meer ruimte om hun emoties er te laten zijn en deze ook te ervaren. Alles wordt minder overweldigend, en het leven voelt ruimer en makkelijker.

Dankzij de online training kunnen we in de sessies direct een stuk dieper gaan. Onze ervaring is dat cliënten die het gehele traject volgen, een veel dieper en langduriger resultaat hebben.

Daarom werk ik niet met losse sessies waarin je per keer kijkt wat je gaat doen, maar met trajecten die gericht zijn op een resultaat waar je stap-voor-stap aan werkt.

Voordelen van ons traject

Samen met het online programma pak je de stress beter aan

Een online training in je eigen tempo, met meer dan 25 video’s die je zo vaak je wilt terug kunt kijken. Die je stap-voor-stap door het hele traject leidt.

Het boek Vrij Leven, waarin je leert hoe stress werkt, zodat je ook je eigen reacties beter leert begrijpen en weer grip krijgt op hoe je je voelt.

Ontvang de ontsspanningsoefeningen op mp3

Ooit een ontspanningsoefening geprobeerd? Merkte je dat je gedachten alle kanten op gingen? Met de mp3’s bij het traject begeleid ik je door de oefening heen, waardoor jij veel makkelijker kunt focussen en ontspannen.

Doordat het online traject en de sessies op elkaar afgestemd zijn, haal je meer resultaat uit het traject

Doordat je in de online training al heel veel kennis opdoet en veel al zelf kunt oefenen, kunnen we in de vijf één-op-één sessies echt de diepte in gaan. Je haalt hierdoor veel meer resultaat uit de sessies.

Jouw investering in jezelf

Zes intensieve één-op-één 1 sessies  
De online training van meer dan 25 video’s  
Inclusief de oefeningen en visualisaties op mp3  
Het boek ‘Vrij Leven’  
Jouw investering in jezelf bij een senior Aser-methode therapeut: € 1500,-
Bij Bas van Pelt zelf:
(afhankelijk van de vorm en inhoud van het traject)
€ 4500,-

Indien je acupunctuur in je aanvullende verzekering hebt zitten, wordt hier vaak nog € 300,- van vergoed.

(De online training en de sessies worden apart gefactureerd. Dit zodat de facturen voor de sessies ook ingediend kunnen worden bij je zorgverzekeraar. )

Ik wil je graag laagdrempelig kennis laten maken met mijn methode en vind het ook belangrijk om te kijken of we samen een klik hebben. Daarom begin ik altijd met een gratis kennismakingsgesprek.

Pas daarna kijken we samen wat voor jou de beste aanpak is.

Meer mooie verhalen van cliënten

“Met veel interesse las ik Uw boek en bekeek de bijhorende video die ik heel interessant vond.

Vooral het gedeelte over de onderdrukte emoties en de eventuele fysieke gevolgen die je lichaam kan vertonen hebben me wat beter doen begrijpen hoe het brein uiteindelijk werkt. Ik heb heel veel interesse in psychologie en de uitwerking van je ‘gedachten’ die ook een grote invloed hebben op je welzijn.

Door je ‘gedachten” te veranderen verander je automatisch ook je bijhorende gedrag of reactie. En verander je ook je energieveld rond jou en zodoende trek je ook andere situaties en mensen aan.”

– Nicole

“De titel van het boek ‘vrij leven’ sprak me aan en kwam op het juiste moment, toen ik dacht de controle te hebben verloren.
Het boek gaf me herkenning en veel nieuwe inzichten. Dat ALLES is verbonden en elkaar beïnvloedt.

Het leerde me (weer) al mijn emoties te mogen ervaren. Hierna viel er een last van me af waarvan ik niet wist dat ik die droeg. Ook leerde ik dat ik mijn emoties wel degelijk kan beïnvloeden, en hierdoor patronen (vanzelf) veranderen.

Het leven is nu zoveel leuker om me heen.

De therapiesessies met acupunctuur leerden me ontspannen en gaven me een vredig en trots gevoel.
Ik heb geleerd er te mogen zijn zonder iets te moeten!

Ik ben krachtiger dan ik wist en mooier dan ik zag”.

– Ingrid

Praktische informatie

We gaan samen aan de slag op één van onze locaties. De eerste sessie duurt 1,5 uur en die tijd hebben we hard nodig. Waarom? Omdat we het belangrijk vinden om te weten wat er écht bij je speelt. Uiteraard krijg je ook direct je eerste behandeling én krijg je praktische handvatten om stress te verminderen, zodat jij direct aan de slag kunt.

Als je nog meer resultaat wilt bereiken, en echt blijvend meer energie en gemak wilt ervaren, is het wel belangrijk om het hele traject te volgen. Niet alleen de sessies, maar ook de training én de oefeningen die je meekrijgt voor tussendoor. Ik beloof je echter dat het de investering (in geld én tijd) meer dan waard is!

Boek hier jouw gratis kennismakingsgesprek en zet de volgende stap naar een Vrij Leven!

Vragen waar je vast antwoord op wilt

Wat vervelend zeg! Wat maakt dat dit niet geholpen heeft? De basis van mijn trajecten is acupunctuur, maar in de loop der jaren heb ik mijn eigen methode ontwikkeld die anders is dan de standaard acupunctuur of coaching. Neem even contact met me op, dan krijg ik een beter beeld van jouw situatie en kan ik je vertellen hoe ik je kan helpen en wat mijn methode anders maakt.

Deels. Als je de juiste aanvullende verzekering hebt worden de sessies deels vergoed. Kijk zelf even tot welk bedrag je verzekering de sessies vergoedt. In de meeste gevallen krijg je voor het totale traject nog zo’n € 300,- vergoed.

Een andere optie is je werkgever te vragen of die het traject (deels)wil vergoeden. Onze ervaring is dat zij dit vaak willen doen, aangezien zij er ook baat bij hebben als jij weer snel goed in je vel zit.

We hebben verschillende locaties, in het formulier om een kennismaking aan te vragen zie je de verschillende locaties staan.

Ja, bij alle drie de locaties kun je zowel parkeren als met het openbaar vervoer komen. Kijk voor de beste route met openbaar vervoer op 9292.nl.

In Waddinxveen is de locatie op de eerste verdieping, er is helaas geen lift aanwezig.

Wat vervelend! Je bent gelukkig niet de enige. Veel mensen die bij mij komen zijn bang voor naalden, maar als ze het eenmaal ervaren hebben vinden ze het niet eng meer. Neem anders even contact met me op, dan kunnen we het erover hebben.

In het uiterste geval kunnen we de acupunctuurpunten ook masseren in plaats van prikken.

Wat goed dat je al aan jezelf werkt! Belangrijk om inderdaad even samen te bekijken of dit het juiste moment is om naar mij te komen. Het kan zelfs zijn dat het juist een geweldige aanvulling is op elkaar. Ik pas mijn trajecten altijd aan aan je persoonlijke situatie en aan eventuele andere therapievormen. Neem even contact op, zodat ik meer informatie heb over wie je bent en wat er aan de hand is. Dan kunnen we samen bepalen of dit geschikt voor jou is.

Goede vraag! Wat heb je dan allemaal al geprobeerd? En hoe was jouw eigen commitment hierin? Die is namelijk heel belangrijk. Ik zie het zo. Iedere behandeling, ieder boek, ieder goed gesprek zorgt ervoor dat je jezelf steeds een laagje dieper leert kennen. Waarschijnlijk hebben alle behandelingen ervoor gezorgd dat je nu staat waar je staat. Ik ben overtuigd van mijn eigen methode, maar als jij er zelf niet in gelooft, dat geloof ik ook dat het niet gaat werken. Kun je er open minded in staan? Geloof je dat je echt van je klachten af kunt komen? Dat is wat mij betreft de eerste stap.

We werken met trajecten in plaats van met losse sessies. In mijn ervaring kun je vanuit een traject met een gericht doel veel meer resultaat bereiken. Voor meer informatie en de prijzen scroll je even omhoog naar het stuk over het traject.

Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders