Wanneer ben je gelukkig? | Voorwaardelijk geluk | Vrij Leven

Wanneer ben je gelukkig?

Wanneer ben je gelukkig? Voorwaardelijk geluk

Wanneer ben je gelukkig? Mooie vraag, vooral omdat het antwoord veel zegt over hoe ons brein werkt.

Om de een of andere reden hebben we namelijk ideeën over wanneer we gelukkig kunnen zijn. Pas als ons leven aan bepaald voorwaarden voldoet zijn we gelukkig. En misschien zeg je wel, ik ben nu ook al gelukkig…

 

Voorwaardelijk geluk

Toch, als ik doorvraag merk ik vaak dat er toch allerlei voorwaarden aan het toekomstige geluk zitten.

Vaak zijn we op dit moment heel druk om van alles voor elkaar te krijgen, zodat we straks gelukkig kunnen zijn.

 • We zitten heel hard te werken in een functie die we helemaal niet leuk vinden, want als je straks promotie maakt, dan wordt het beter,
 • We werken keihard, 60 uur per week aan het opzetten van ons bedrijf, want als alles draait, dan wordt het allemaal beter,
 • We gaan eerst het hele huis stofzuigen, dweilen etc, want dan kunnen we pas ontspannen zitten met een kopje koffie,
 • We werken nu harder en meer uren dan we eigenlijk zouden willen, maar dan kunnen we straks lekker op vakantie naar een ver land.

In al deze voorbeelden zijn we nu over onze grenzen aan het gaan, zodat we het in de toekomst misschien leuker gaan hebben.

Het enige probleem is, dat zodra we in die toekomst zijn, er wel weer iets anders is waar we naar toe willen werken. Of in het voorbeeld van het schoonmaken, tegen de tijd dat je hele huis schoon is, kun je weer opnieuw beginnen. En dan neem je nog niet de tijd om even stil te staan en te genieten.

We blijven druk.

We blijven hard werken.

In de hoop dat dat ons ooit gelukkig gaat maken.

 

Hard werken maakt niet gelukkig

Alleen het probleem is, van hard werken wordt je niet gelukkig. Gelukkig wordt je op het moment dat je geniet van wat je op dat moment aan het doen bent.

Aan gelukkig voelen zitten helemaal geen voorwaarden. Je hoeft niets te doen en niets te bereiken om je gelukkig te kunnen voelen.

Vergelijk het met kijken naar een mooie zonsondergang. Hier aan de kust hebben we heel mooie zonsondergangen. En dan zit je heerlijk boven aan de duinen over de zee te kijken naar een zon die langzaam roder wordt en naar beneden zakt.

Dan voel je je gewoon gelukkig.

Je gaat dan niet denken: tja, als die ene wolk nu iets meer naar rechts zou staan en dat bootje wat meer naar links… dan zou ik gelukkig zijn.

Nee, je voelt je gewoon gelukkig en verder niets.

 

Zolang we rennen hebben we geen tijd voor geluk

Gewoon gelukkig zijn, je hoeft er alleen even bij stil te staanMaar zolang we aan het rennen zijn, zolang we iets nastreven, zijn we met onze gedachten in een toekomst die helemaal niet bestaat. We zijn niet in het nu, maar we zijn gefocust op iets wat we niet hebben. En dus voelen we ons als een 3-jarige die denkt aan een snoepje wat hij niet heeft.

Sta even stil bij wat je nu aan het doen bent. Kun je genieten van wat je aan het doen bent?

Ik ben nu dit blog aan het schrijven. En ik kan je oprecht zeggen, dat ik dit leuk vind! Ik geniet van het nadenken over hoe ons brein werkt, waarom we wel of niet gelukkig zijn. Om hier een goede opbouw van een blog bij te bedenken, om mooie zinnen te maken.

En juist door hier even over na te denken wordt ik er nog gelukkiger van.

Zolang ik naar een denkbeeldige deadline toe werk (ik moet dit blog af hebben, dan ben ik gelukkig), geniet ik niet van het schrijven.

Natuurlijk werk je ergens naar toe.

Of het nou is dat je toewerkt naar 2 uur omdat je dan je kinderen weer van school moet halen, of je toe werkt naar een schoon huis, of dat je hard aan het bouwen bent aan je carrière of je bedrijf.

Maar stop heel even met wat je doet. Ga even achterover hangen. En geniet van wat je aan het doen bent.

Geluk zit in het nu. Niet in de toekomst.

Zonder dromen geen inspiratie, geen actie en dus ook geen resultaat

Durf jij nog te dromen?

Als kinderen nog klein zijn en je vraagt ze wat ze later willen worden, dan krijg je geweldige antwoorden: “Astronaut, Piloot, Vuilnisman, Wereldkampioen, Transformer…”. Antwoorden die voort komen uit hun dromen en geen enkele last

Lees het volledige artikel

4 reacties op “Wanneer ben je gelukkig?”

 1. Dit is precies wat ik wat ik doe en zeg, maar weinige lijken me begrijpen hahaha. Ik heb een storm doorstaan dit jaar, maar kan zo genieten van simpele dingen. Mijn puberzoon die iets heerlijks staat te koken, met mijn jongste een zwaardgevecht houden, iemand een glimlach geven door een compliment te geven of gewoon iemand een oprechte knuffel geven. Het leven heeft zoveel mooie en gelukkige momenten❤

  1. Mooi Evelien dat je het zo kunt ervaren. Het zijn die kleine momenten waarin je dat intense geluk kunt ervaren. En die je weer energie geven om de rest te kunnen dragen.

  1. Super Ge!
   Geluk zit alleen in het moment. Maar wij zitten vaak in het verleden of in de toekomst. En daardoor missen we het geluk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders