fbpx

Vergeet je problemen maar

Door te focussen op je problemen worden ze alleen maar groter

Heb je ooit in je leven ervaren dat je een probleem had op welk gebied dan ook, waar je niet uitkwam? Naarmate je er langer over nadacht werd het je steeds duidelijker dat er gewoon geen oplossing voor is. Je kwam steeds vaster te zitten in het probleem.

Als je dit herkent, dan heb je op de verkeerde manier het probleem benaderd. Onze hersenen zijn tot heel veel in staat. We hebben het wiel uitgevonden, de brandstofmotor, het vliegtuig, de computer. Allemaal zijn die dingen ontstaan uit ons brein.

Maar het brein heeft wel een gebruiksaanwijzing. Helaas krijgen we deze er niet bij en wordt hier ook geen les in gegeven op school.

Je (bewuste) brein is namelijk heel goed in focussen en analyseren. Als je een probleem probeert te ontrafelen, dan gaat je brein letterlijk volledig focussen op het probleem. Het gaat alle kanten van het probleem bekijken, hoe het komt dat je het probleem hebt, waarom het een probleem is, hoe erg het probleem is, wat je allemaal niet kunt door het probleem.

Kortom, je wordt een expert in het probleem.

Maar dat is niet wat we willen. Je wilt namelijk een expert worden in oplossingen.

Wat we nodig hebben is de juiste manier om ons brein in te zetten om een oplossing te bereiken. En dat is gelukkig vrij simpel.

Focus op het resultaat wat je wilt bereiken!

Als je focust op het resultaat, gaat je brein het resultaat analyseren. Het gaat kijken wat het resultaat inhoudt, wat het resultaat betekent en hoe je aan het resultaat gekomen bent. En dat laatste is je oplossing voor je probleem.

In coachingsgesprekken wordt vaak van de ‘wondervraag’ gebruik gemaakt: “Stel jezelf voor dat we een paar maanden/jaren in de toekomst zijn en dat je je doel al bereikt hebt. Kijk nu eens terug naar de periode tussen dan en nu en vertel me, wat heb je gedaan om op het punt te komen waar je dan staat?”

Door deze vraag verleg je je focus van analyseren van het probleem naar analyseren van de oplossing.

Bereik je doelen

Wat zijn jouw doelen, wat wil je bereiken? En wat is de reden dat je dit nog niet lukt? Stop nu eens met focussen op die reden. We willen geen expert worden in de redenen waarom we niet succesvol zijn. We willen een expert worden in succesvol worden! Dus focus vanaf vandaag alleen nog maar op het eindresultaat. Stel jezelf voor dat je dit al bereikt hebt en kijk even terug naar de weg die je gelopen hebt. Dan zie je ook welke stappen je nu moet nemen.

Waar loop jij tegenaan? En met deze ‘nieuwe’ manier van denken, wat is de eerste stap die je nu gaat nemen? Deel het in de comments hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches