Waarom je niet verder komt in je herstel en in je groei | Vrij Leven

Waarom je niet verder komt in je herstel en je groei… (je doet teveel je best)

Man die niet verder komt in zijn herstel en zijn groei

Ben je ooit gefrustreerd geraakt door het gevoel dat, ondanks al je inspanningen, je gewoon niet lijkt vooruit te komen? Dit is een probleem waar velen van ons mee worstelen, of het nu gaat om persoonlijke groei, herstel van stress of het najagen van professioneel succes. Maar wat als ik je vertelde dat het probleem niet ligt in het gebrek aan inspanning, maar eerder in het soort inspanning dat je levert?

Dit houdt je tegen

In mijn praktijk heb ik mensen gezien die zich uit een burn-out werkten, maar toch vastliepen in een cyclus van overmatige inspanning. Aan de andere kant ontmoette ik ook mensen die al een comfortabel leven leidden, maar die diepere vervulling zochten. Het intrigerende is dat, ongeacht hun startpunt, hetzelfde interne proces hen tegenhield: het veranderen van hun automatische patronen.

Het is cruciaal om te begrijpen dat 95% van onze reacties voortkomt uit deze automatische patronen. Dus als je een ander resultaat wilt, moet je deze patronen veranderen. Of je nu worstelt met een burn-out, stress ervaart, of simpelweg streeft naar een beter leven, de kern van de verandering blijft hetzelfde: jezelf anders zien en anders reageren.

Laten we eens kijken naar twee voorbeelden: iemand die herstelt van een burn-out en iemand die streeft naar professionele groei. Beiden zijn geneigd tot overcompensatie. De persoon met een burn-out vult zijn dagen met therapieën, terwijl de professional zichzelf krampachtig pusht om te presteren. Maar waarom werkt dit niet?

Je voelt je niet goed genoeg

Het probleem is dat hard werken vaak voortkomt uit het gevoel dat we ergens anders zouden moeten zijn dan waar we nu zijn. Dit gevoel van tekortschieten versterkt alleen maar het idee dat we niet goed genoeg zijn. Het resultaat? Meer inspanning, minder vooruitgang.

De echte oplossing ligt niet in harder werken om ergens anders te komen, maar in het accepteren van waar we nu zijn. Dit betekent niet dat we ons moeten settelen, maar dat we ons moeten richten op het bewustzijn van het huidige moment. Het gaat niet om het meten van succes met externe apparaten, maar om te luisteren naar ons innerlijke kompas en te handelen vanuit ons gevoel.

Dus, gooi die Fitbit weg, stop met jezelf te vergelijken met anderen, en begin te luisteren naar wat jouw lichaam en geest je vertellen. Alleen dan zul je ontdekken dat echte vooruitgang niet komt door harder te werken, maar door bewuster te leven.

Wat is Hyperventilatie?

Hyperventilatie (ook wel paniekstoornis genoemd) is een heftige stress reactie, waarbij je hartslag omhoog gaat, je sneller gaat ademen en waarbij je verschillende heftige symptomen kunt ervaren. Wie ooit een hyperventilatie aanval heeft gehad weet

Lees het volledige artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders