Zo stap je altijd met het juiste been uit bed | Vrij Leven

Zo stap je altijd met het juiste been uit bed

Stap elke ochtend met het juiste been uit bed

Ben je wel eens met het verkeerde been uit bed gestapt? En ging je de hele dag vervolgens van de ene ramp naar de volgende? Waar komt deze uitdrukking vandaan, en nog veel belangrijker, hoe zorg je dat je met het GOEDE been uit bed stapt…

Hoe je reageert op situaties is afhankelijk van een paar dingen: je overtuigingen en je staat. Je overtuigingen hebben we het al in veel andere blogs over gehad, dus we gaan het nu even hebben over je staat.

De emotie waarin je verkeerd bepaald voor een deel je reactie op iets. Stel je voor, je zit achter je computer, en wat je ook doet, het lukt maar niet. Je raakt langzaam gefrustreerd en ineens komen je kinderen schreeuwend naar binnen rennen om met je te stoeien.

AAAAH! Laat me met rust! Is vaak je eerste reactie op zo’n moment.

Nu een iets andere situatie: Je bent lekker achter je computer bezig. Het ene na het andere lukt en maak je af. En dan komen ineens je kinderen schreeuwend naar binnen rennen om met je te stoeien.

Woopie! Die twee ga ik even lekker de kieteldood geven 🙂

Zelfde situatie, alleen hoe je je voelt is anders. Je staat is anders op het moment dat ze binnenkomen. En daardoor kies je automatisch een ander patroon van reageren.

De vraag is nu: Hoe zorg je dat je in de juiste staat komt?

 

In het moment zelf ben je al te laat

Het gaat je in ieder geval niet lukken in het moment zelf. Dan ben je vaak al te laat. Als je een maal reageert vanuit een bepaalde staat blijf je automatisch in die staat hangen, tenzij je heel bewust uit die staat stapt. Maar aangezien je dan al in een automatisch patroon zit, is dat heel moeilijk.

De makkelijke manier is door te zorgen dat je van tevoren al in de juiste staat bent.

 

Priming

Iets meer achtergrond: In de psychologie gebruiken ze het begrip priming. Er is een onderzoek geweest waarin passanten op straat gevraagd werd of ze even iemands koffie konden vasthouden zodat die persoon even zijn veters kon strikken.

De ene keer was het een warme koffie, de andere keer een iced cappucino (koud dus).

Die zelfde passanten werd iets verderop gevraagd een alinea te lezen en vervolgens de hoofdpersoon in die alinea te beoordelen.

Degenen die een warme koffie vast hadden gehad, gaven ook een warmere hartelijkere beschrijving van de hoofdpersoon dan degenen die een koude koffie vast hadden gehad.

Simpel gezegd: Wat je net ervaren hebt, beïnvloedt hoe je nu reageert.

 

Start vanuit de juiste staat

Nu hoef je niet de hele dag met een warme cappuccino rond te gaan lopen (alhoewel dat best lekker kan zijn), om dit positieve effect te krijgen.

Het enige wat je hoeft te doen is ‘s ochtend met het juiste been uit bed stappen.

En dat doe je door je ochtend te beginnen met oefeningen die jou in de juiste staat brengen.

 

Je dag is direct anders

Het gave hiervan is dat je direct verschil merkt in je dag. Al doe je het maar één keer. Natuurlijk, als je het maar één keer doet, zul je ook maar een kort resultaat hebben. Als je het daarentegen elke dag doet, ga je merken dat je steeds meer in die staat blijft. De staat waarin je jezelf zet blijft steeds langer aanhouden.

Dat is voor mij de reden dat ik elke ochtend een uur eerder op sta om te zorgen dat ik de dag begin ‘met het juiste been’.

En geloof me, ik heb als ik lekker in bed lig helemaal geen zin om eerder op te staan. Natuurlijk niet! Dat bed ligt heerlijk…

Maar ik doe het elke ochtend toch, en meteen als mijn wekker gaat sta ik direct op.

Omdat ik weet wat het me oplevert. Omdat ik elke dag voel wat het met me doet.

 

Je voelt wat het met je doet

Omdat ik sinds ik dit doe:

  • veel meer geniet van de kleine dingen op een dag
  • veel relaxter met mijn kinderen om ga,
  • meer ruimte heb in mijn hoofd,
  • meer energie heb (ondanks dat ik een uur korter slaap),
  • veel relaxter reageer op alles wat ik op een dag meemaak,
  • meer bereik in mijn eigen leven en in de sessies met mijn cliënten,
  • ik steeds meer het gevoel heb dat ik echt Vrij Leef.

Wat is jouw ochtendritueel? Wat doe jij elke ochtend om jezelf in de juiste staat te brengen? Laat het me weten in de reacties hieronder.

PS wil je weten wat ik doe? Alleen dan hoe je in 10 minuten per dag al een verschil maakt in je eigen leven? Meld je dan aan voor de challenge “Meer energie, meer focus en minder stress in 10 minuten per dag”.

4 reacties op “Zo stap je altijd met het juiste been uit bed”

    1. Helemaal waar! Een onderdeel van de challenge die aan het eind er bij komt is ook het doen van de juiste oefeningen om de energie beter te laten stromen. Alleen ga ik niet proberen om alles van tai chi in 14 dagen uit te leggen… maar kies ik even voor een makkelijker uit te voeren oefening 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders