Betere mensen maken betere leiders. | Vrij Leven Persoonlijk Leiderschap

Betere mensen maken betere leiders.

te ver voorop lopen is geen leiderschap

Hoe jij met je team omgaat als ondernemer of als manager is volledig gebaseerd op hoe je onbewust met jezelf om gaat. Hoeveel ruimte jij jezelf gunt, is hoeveel ruimte jij je teamleden kunt geven. En dat is niet gebaseerd op wat jij goed of normaal vindt, maar volledig gebaseerd op jouw ervaringen als kind.

 

Ik had laatst een klant, die heeft een team wat veel van hem vraagt.

Voor zijn gevoel vragen ze veel steun van hem, hebben ze hem steeds nodig om een volgende stap te kunnen nemen. Hij geeft ze die steun, laat ze zien waar hij heen wil, en wat zij daarvoor kunnen doen, maar vervolgens blijven ze aan hem hangen voor zijn gevoel.

En hij is het zat.

 

Het kost hem teveel energie, hij heeft het gevoel dat ze hem niet verder helpen, maar dat ze hem juist tegenhouden, hem afremmen. Hij straalt het ook echt uit. Als een soort enthousiaste puppy die klaar is om in actie te komen, maar dat niet mag.

Als ik bij hem doorvraag hoe het voor hem voelt, hoor ik meteen de frustratie.

Maar ik hoor ook wat anders…

En dat is het interessante. Alles wat we doen, doen we omdat we dat onbewust wíllen doen.

Deze frustratie die hij gecreëerd heeft houdt hij zelf in stand.

Het geeft hem iets.

 

Als we in de sessie dieper gaan, komen we bij zijn moeder uit. Die zich vaak als slachtoffer opstelde. En dan moest hij haar held zijn. Dat voelde sterk. Hij werd dan gezien.

En tegelijk voelde dat frustrerend.

Alsof hij afgeremd werd. Precies hetzelfde als hij zich nu bij zijn team voelt.

Dat is het moment dat hij kan voelen dat hij nog steeds de held speelt. Niet meer voor zijn moeder, maar nu voor zijn teamleden.

 

Twee weken na deze sessie zag ik hem weer.

Zijn team voelt anders voor hem. Het voelt niet meer als iets zwaars, iets waar hij voor moet zorgen. Maar hij ervaart nu steun vanuit zijn team. Hij gaat nu vanuit zichzelf op een andere manier met zijn team om. En dat zie je ook meteen in hoe zijn teamleden functioneren.

Je hebt niet meer training nodig op vaardigheden. Wat je nodig hebt is dat je zelf meer gaat worden wie je echt bent in plaats van je oude patronen te blijven herhalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders