Laat je niet tegenhouden door de overtuigingen van anderen | Vrij Leven

Laat je niet tegenhouden door de overtuigingen van anderen

Heb je ooit een goed idee gehad? En toen je het aan andere mensen vertelde, dat ze je uit gingen leggen waarom het geen goed idee is? Terwijl ze zelf helemaal geen ervaring hebben met wat jij wilde doen?

Je herkent het vast wel, misschien was het bij je studiekeuze, of toen je voor jezelf begonnen bent, of toen je zei dat je naar dat ene land op vakantie wilde, in je eentje, backpackend. Er is altijd wel iemand die weet dat het geen goed idee is. En dat is altijd iemand die het zelf nog nooit gedaan heeft, maar zichzelf wel gekwalificeerd vindt om jou te zeggen dat je het niet moet doen, of dat je het niet kan.

Waarom is dat zo? Waarom willen zoveel mensen je tegenhouden als je iets anders doet dan alle andere mensen.

Het antwoord is simpel:

 

Ze geloven niet dat het kan.

En dat is jammer. Want niet alleen beperken ze zichzelf hiermee, maar ze beperken ook de mensen om hun heen. Elke keer als iemand in hun omgeving iets doet waarvan zij niet geloven dat het mogelijk is, zullen ze hier op reageren. Ze zullen zeggen dat het stom is, of patserig, of onnodig.

Dit vormt de mensen om hen heen. Heb je ooit je ouders of iemand anders in je jeugd horen zeggen dat hij iets onzin vond? Toen Kennedy de maanlanding aankondigde, waren er veel mensen die zeiden dat het zonde van het geld is. Ik kan me voorstellen dat er heel wat mensen waren die van Columbus zeiden dat het een gek was, of een patser.

Als je ouders zo praten over mensen die iets groots willen presteren, denk je dan dat jij het in je hoofd haalt om ook iets groots te willen? Misschien wil je het wel, maar je laat het wel om dit uit te spreken. En vervolgens doe je het dus liever niet.

Het stomme is, die mensen die jou klein houden op deze manier, doen dit om je te ‘beschermen’. Zij geloven dat het alleen maar slecht kan aflopen, dus ze willen voorkomen dat jou iets overkomt. Ze willen je misschien alleen maar een teleurstelling besparen.

Maar hoe teleurgesteld ben jij als je aan het eind van je leven op je sterfbed ligt en denkt aan al die dingen die je niet gedaan hebt?

Als je denkt aan alles wat je gelaten hebt omdat anderen zeiden dat het niet kon, of dat JIJ het niet kon…

 

Tijd voor een stimulerende omgeving

Ik heb dit ook ervaren. In mijn vorige onderneming werkte ik samen met twee collega’s. Een van hen heeft zelf lang angst gehad om voor een groep te staan. Hij had verschillende trainingen gevolgd om een beter trainer te worden en heeft hier hard aan moeten werken. Dit heeft hem gevormd. In zijn belevingswereld is het moeilijk om een goede training te geven en moet je hier veel opleiding en ervaring voor hebben. Sterker nog, je moet de opleidingen die hem geholpen hebben gevolgd hebben en de ervaring die je hebt moet ook gelijk zijn aan die van hem.

Dus toen ik vertelde dat ik een heel andere opleiding gevolgd had (namelijk van Brian Tracy), geloofde hij niet dat ik voor een groep kon staan. En dat is prima, want het is zijn geloof. Maar om de een of andere reden heb ik me in die tijd laten beïnvloeden hierdoor.

Ik heb mijn droom uitgesteld en durfde niet te zeggen dat ik seminars wilde gaan geven.

Tot een bepaald moment waarop het voor mij klaar was. Ik wist wat ik wilde en ik besloot om me niet meer tegen te laten houden. Ik heb mijn eerste seminar georganiseerd.

Gelukkig was de feedback gelijk de eerste keer al positief. Wat mij bevestigde in het geloof dat ik de juiste keuze gemaakt had. Van dat moment ben ik dit verder uit gaan bouwen en heb ik nog verschillende trainingen gevolgd om nog beter te worden.

Op datzelfde moment dat ik mijn geloof vond en begon te groeien is onze samenwerking helaas beëindigd. Mijn collega was niet in staat te zien dat het mogelijk was. En vanuit zijn angst wilde hij mij klein houden.

Ik ben er van overtuigd dat hij het goed bedoelde, maar voor mij was het te laat. Ik had het geloof in mezelf versterkt en dat kon niet meer veranderen.

 

Ga er voor

Dit kan jou ook gebeuren. Je kunt mensen kwetsen door te gaan voor waar jij in gelooft. Door hun adviezen in de wind te slaan. je kunt ze zelfs op onbewust niveau kwetsen door succesvol te zijn. Op dat moment laat je ze zien dat het kan, en dat zij het misschien ook wel kunnen.

Maar als zij het ook kunnen, maar het toch niet doen, moeten ze toegeven dat het hun angst is die ze tegenhoudt. Het is dat, of gewoon vol blijven houden dat wat jij doet niet goed is, dat je geluk hebt gehad.

In het beste geval inspireer je ze om ook een stap te maken.

In het slechtste geval raak je een vriend kwijt.

Maar als je er even over nadenkt, welke mensen wil je om je heen hebben in de toekomst: de mensen die je klein houden door hun eigen overtuigingen, of de mensen die jou stimuleren en zich laten inspireren door andermans succes?

Dus als jij iets in gedachten hebt, iets wat je heel graag wilt, iets wat voor jou persoonlijk belangrijk is, maar waar anderen van zeggen dat je het niet moet doen.

Dan heb ik maar één zin voor je: Laat je niet tegenhouden door andermans overtuigingen!

Wanneer heb jij je laten tegenhouden door de overtuigingen van een ander? Vertel het ons in de reacties hieronder. Door het uit te spreken stimuleer je anderen weer om hun eigen stappen te maken.

Zonder dromen geen inspiratie, geen actie en dus ook geen resultaat

Durf jij nog te dromen?

Als kinderen nog klein zijn en je vraagt ze wat ze later willen worden, dan krijg je geweldige antwoorden: “Astronaut, Piloot, Vuilnisman, Wereldkampioen, Transformer…”. Antwoorden die voort komen uit hun dromen en geen enkele last

Lees het volledige artikel

2 reacties op “Laat je niet tegenhouden door de overtuigingen van anderen”

  1. Bas, de reden is niet dat ze denken dat het niet kan. De reden is dat ze jaloers zijn op die mensen die proberen echt iets van hun leven te maken. Iets dat zij niet durven. Ze willen niet dat je ‘groter’ wordt dan zij en daarom maken ze je klein in de hoop dat je het dan niet durft en niet probeert. Dat zit erachter. Zelf durven ze nix maar da ander mag niet groeien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders