Persoonlijke groei: Het wordt moeilijk... | Groei naar een Vrijer Leven

Persoonlijke groei: Het wordt moeilijk…

Als je groeit krijg je weerstand

Als het je lukt om je dromen waar te maken (en natuurlijk lukt je dat!), dan kun je elk moment van de dag genieten. Sterker nog, op de weg ernaar toe geniet je al van elke stap die je dichter bij je dromen komt. Voor mij was mijn eerste seminar, een try-out voor 25 mensen, al een ervaring waar ik een hele week van aan het nagenieten was. En dat is inmiddels al weer heel wat jaren terug.

Maar elke keer als je een stap neemt buiten je comfort zone en in de richting van je dromen, elke keer dat je werkt aan je persoonlijke groei, zul je merken dat je weerstand ondervindt.

Alles wat in je comfort zone valt, is makkelijk om te doen. Je bent het zelf gewend, en de mensen om je heen zijn het ook van jou gewend. Maar zodra je een stap buiten je comfort zone neemt, krijg je weerstand. Ook persoonlijke groei geeft groeipijn 🙂

 

De eerste weerstand bij persoonlijke groei komt van binnenuit.

Bij die eerste stap buiten je comfort zone komen al je oude overtuigingen tevoorschijn: ben je wel goed genoeg, heb je wel voldoende ervaring, zou je je zekerheid (welke?) wel opgeven, ben je niet te oud/jong, enzovoort. Dit is normaal. Alleen besef dat dit alleen maar overtuigingen zijn. Niets van deze hoeft waar te zijn. En de enige manier om erachter te komen of ze echt 100% zeker waar zijn, is door het uit te proberen. En niet alleen het te proberen, maar er vol voor te gaan!

De angst die er vrij komt zodra je een stap buiten je comfort zone zet, komt doordat je je nieuwe gedrag nog niet eigen gemaakt hebt. Je hebt misschien al wel de idee (rationele brein, prefrontale cortex) van een nieuwe stap in je hoofd zitten, maar in je emotionele brein (limbisch systeem) ben je nog steeds dezelfde, inclusief al je oude overtuigingen.

Als je dit beseft, weet je ook wat je moet doen.

Stap 1 is stug doorzetten. Dit is de ‘harde’ manier van jezelf veranderen en kost veel energie.

Stap 2 is jezelf inleven in het resultaat van je nieuwe gedrag. Hoe meer je emotioneel investeert in je droom, hoe meer je ook je emotionele brein verandert. Stel jezelf voor hoe het voelt om je nieuwe resultaat te hebben. Hoe voelt het, ruikt het, ziet het eruit? Hoe meer je je zintuigen kunt gebruiken om je voor te stellen hoe je nieuwe leven is, hoe meer je je emotionele brein programmeert om je nieuwe leven als normaal te zien.

 

Maak je plaatje compleet

Hierom is het zo ontzettend belangrijk dat je je plaatje compleet maakt. Het heeft geen nut om jezelf als doel te stellen om miljonair te worden, als je geen idee hebt hoe het voelt om miljonair te zijn. Investeer in je dromen door ze te beleven. Stel jezelf voor dat je ze bereikt hebt. Wat doe je dan, hoe voelt dit, waar ben, hoe ziet je omgeving er uit.

Hoe meer je je droom kunt ervaren, hoe meer je je droom zult ervaren.

In een volgend blog ga ik in op de weerstand die van buiten komt.

Wat zijn jouw weerstanden? Welke twijfels of overtuigingen houden je tegen om je dromen te bereiken? Deel het in de comments hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders