Dankbaarheid | Vrij Leven

Dankbaarheid

Shinto Dankbaarheid

Als je in de coaching gaat zoeken naar oplossingen om van stress af te komen, vind je er heel veel. Heel veel ervan werken niet. En heel veel werken gelukkig wel. Sommigen werken heel sterk en sommigen werken een beetje. Wat is nu de sterkst werkende methode om van je stress af te komen?

Ik geef je een hint, het is de titel van dit stuk. Door dankbaarheid te voelen, vermindert je stress. Het heeft direct effect en het effect houdt ook lang aan. Een mooier resultaat kun je je niet voorstellen toch? En het leuke is, het is geen nieuwe hype in coachingsland, maar een eeuwenoude wijsheid die in elke grote religie wordt bevestigd. Al in het Taoïsme en het Boeddhisme wist men al wat de kracht is van dankbaarheid. En zelfs in het Christendom en de Islam wordt deze wijsheid opnieuw uitgelegd.

 

Hartcoherentie

In deze tijd van wetenschap is er echter geen ruimte voor oude denkbeelden. Gelukkig kunnen we nu ook met nieuwe meetmethoden het effect van dankbaarheid op stress aantonen.

Ik gebruikte in mijn praktijk vroeger soms ook hartcoherentie om iemands stress te meten. In principe kan ik al de informatie die ik nodig heb ook uit de polsdiagnose halen, of aan je lichaam voelen, maar hartcoherentie hielp om het ook voor mijn cliënt zichtbaar te maken.

 

Wat is hartcoherentie?

Als je zenuwstelsel in balans is, dan kun je maximaal presteren en volledig herstellen. Je lichaam is dan in balans en kan al zijn taken optimaal uitvoeren. Dit kun je meten aan je hartslag. Als je hart 60x per seconde klopt, klopt het niet precies op elke seconde. De ene keer zit er 1,2 seconde tussen en de andere keer weer 0,8. Je hart is continu aan het versnellen en vertragen. In dat versnellen en vertragen zit een ritme. Als dit ritme mooi gelijkmatig is, spreken we van coherentie. Als je hart coherent is, weten we dat je zenuwstelsel perfect in balans is en je dus geen stress ervaart.

Het mooie van deze meetmethode, is dat je direct kunt zien wat iemands hartcoherentie is. Zo hebben ze ook alle verschillende ontspanningstechnieken kunnen uitproberen om te zien welke het beste werkt om iemand weer coherent te krijgen, dus van zijn stress af te krijgen.

Wat blijkt… Dankbaarheid werkt het sterkst. We hebben dus nu ook wetenschappelijk bewijs voor deze aloude wijsheid.

Conclusie: Wees dankbaar voor iets, voor iemand of wees gewoon dankbaar en je zult merken dat je direct een gigantische stap maakt in hoe je je voelt en hoe je lichaam reageert.

 

Hartcoherentie pakket, bestaande uit verschillende audiobestanden, een pdf en een e-boek

 

 

Shinto schrijn voor dankbaarheid

Dankbaarheid

Als je in de coaching gaat zoeken naar oplossingen om van stress af te komen, vind je er heel veel. Heel veel ervan werken niet. En heel veel werken gelukkig wel. Sommigen werken heel sterk

Lees het volledige artikel
Wat is overdracht, uitleg hoe overdracht werkt

Wat is overdracht?

We spreken van overdracht als je veel heftiger op een situatie reageert dan normaal, doordat de situatie een oude herinnering en patroon triggert. Vervolgens reageer je vanuit de activatie, emotie en manier van denken die

Lees het volledige artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders