Snel moe in een drukke omgeving? | Vrij Leven | Overactivatie door stress

Snel moe in een drukke omgeving?

Drukke omgeving in de stad

Misschien herken je het wel: je gaat even met een goede vriend(in) bijpraten in een gezellig koffietentje en het lukt je maar niet om te focussen op wat ze zegt. Zodra je thuis bent ben je helemaal uitgeput. Of: je zit op je werk in een kantoor met meerdere collega’s. Op de dag dat ze allemaal aanwezig zijn krijg je niets af en ben je rond de middagpauze al helemaal op.

Voor mensen die in een burn-out zitten of overspannen zijn is dit helaas normaal. Zodra er teveel prikkels tegelijkertijd zijn kost dit veel te veel energie.

Hoe komt dit?

Als je stress hebt, gaat je lichaam in een maximale activatie. Zie het als een soort alarmstand. Je hartslag gaat omhoog en je maakt adrenaline aan. Je motor draait op volle toeren, zodat je meer kan presteren dan anders. Tegelijkertijd wordt je filtering ook veel minder. Elke prikkel om je heen komt nu binnen en wordt verwerkt alsof het de hoogste prioriteit heeft.

Evolutionair gezien is dit heel nuttig. Ik leg het altijd uit als volgt. Stel je voor dat je op de savanne staat, en ergens is een leeuw, maar je weet niet waar. Elk takje dat kraakt, elk blad dat beweegt, elk licht, geluid of geur kan de leeuw zijn. Niets mag je missen, dus elke prikkel moet gergistreerd en beoordeeld worden.

Logisch dat je na een half uur helemaal uitgeput bent.

Dit mechanisme is heel nuttig in stress-situaties. Maar als je in deze stand blijft staan door voortdurende stress, of door te weinig ontspanning, dan raak je vanzelf overprikkeld en vermoeid.

Herken jij dit bij jezelf, dan is het waarschijnlijk hoog tijd dat je hier iets aan gaat doen. Soms is een vakantie voldoende, of gewoon meer ontspannen, maar soms ben je echt toe aan wat meer begeleiding. Wil je weten wat wij je kunnen bieden, klik dan door voor meer informatie over onze trajecten bij stress.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders