Zo blijf je gemotiveerd! | Vrij Leven | Vind je motivatie

Zo blijf je gemotiveerd!

vind je motivatie

Misschien heb je ooit met nieuwjaar jezelf een doel gesteld. Gezonder eten, meer sporten, afvallen, wat dan ook. Of heb je je een keer met veel motivatie opgegeven bij een sportschool, en kom je na een paar maanden erachter dat je meer een donateur bent dan een actief lid. uit onderzoek blijkt dat we onze doelen gemiddeld maar 15 dagen vol houden.

Het probleem is dat we doelen stellen vanuit het verkeerde deel van onze hersenen. Ons logische denken (de prefontale cortex) stelt een doel op, een stappenplan, maakt het meetbaar of S.M.A.R.T., maar heeft niets te maken met motivatie.

 

S.M.A.R.T. is niet slim

Onze motivatie komt voort uit onze emotie. Het is onze emotie die ons in beweging zet. Het emotionele deel van onze hersenen (het limbisch systeem) wat je beslissingen neemt. Hoe meer emotie je in iets geïnvesteerd hebt, hoe belangrijker het voor je is, en hoe meer je er voor over hebt.

Maar hoe kom je dan bij je motivatie als een doel stellen niet de juiste weg is?

 

Motivatie komt uit je waarom

Motivatie komt voort uit je motieven, je dromen, je achterliggende ‘waarom’. Simpel gezegd, je wilt niet gemotiveerd zijn, maar geïnspireerd. Inspiratie is iets wat er vanzelf voor zorgt dat je zin hebt om actie te ondernemen, om extra vroeg op te staan zodat jij aan je dromen kunt werken.

Je kunt je inspiratie vinden door weer te leren dromen, of door op zoek te gaan naar jouw waarom. In dit artikel doen we het op de tweede manier.

 

Wordt je eigen Detective

Net zoals in een goede detective gaan we op zoek naar je motieven. Wat is de reden dat je iets wilt bereiken, waarom wil je het? Vraag je zelf dit, waarom wil je het? En vraag het jezelf 3x achter elkaar. Elke keer dat je deze vraag stelt kom je een stukje dichter bij je echte motivatie.

Ik zal een voorbeeld geven:Vind je waarom en wordt weer gemotiveerd

Ik wil graag afvallen.

  • Waarom wil ik afvallen? Omdat ik gezonder wil zijn.
  • Waarom wil ik gezond zijn? Omdat ik nog lang wil blijven leven en actief wil blijven.
  • Waarom wil ik lang leven en actief blijven? Omdat ik nog lang voor mijn kinderen wil kunnen zorgen.

Pas na de 3e keer kom je bij je echte motivatie. Gezond willen zijn is nog geen reden. Dat is een doel. Een lang leven willen hebben en actief kunnen blijven zit al meer emotie bij, maar de echte emotie komt pas na de 3e vraag. Omdat je voor je kinderen wilt kunnen zorgen. Dat is een reden waar je echt heel veel voor over hebt.

Als je die reden in je hoofd houdt is het prima om uren te zweten in een saaie fitnessruimte, of om dingen te eten die je helemaal niet lekker vindt 🙂

Schrijf je reden op. Of nog beter, aangezien taal tot de prefrontale cortex hoort en beelden bij het limbisch systeem, maak er een beeld van. In het voorbeeld zou dit een foto van je kinderen kunnen zijn. Elke keer als je hier naar kijkt weet je wat je waarom is en wat je motivatie is.

 

Vind je motivatie

Doelen zijn mooi, maar ze hebben niets te maken met je motivatie. Je motivatie zit niet in wat je wilt behalen, maar waarom je het wilt. Zorg dat je weet waarom je iets wilt en herinner je zelf dagelijks aan het waarom. Het liefst via een beeld. Beelden zeggen wat je motivatie betreft meer dan woorden.

 

Duik dieper in het onderwerp en leer de juiste doelen te stellen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders