Heb jij de juiste mensen om je heen? | Vrij Leven | Groeien in verbinding

Heb jij de juiste mensen om je heen?

Heb jij de juiste mensen om je heen?

De mensen om je heen zijn belangrijker voor je succes dan je denkt. Natuurlijk je kent vast wel de uitspraak dat achter elke succesvolle man een vrouw staat die hem steunt (en andersom net zo goed). Maar het werkt nog veel sterker dan dit.

De mensen om je heen bepalen namelijk jouw overtuigingen.

Mensen zijn kuddedieren. We zijn geneigd ons aan te passen aan de groep, zodat we er bij horen. Wat ons heel veel voordelen oplevert, we hebben vrienden die ons steunen als we ons niet lekker voelen, vrienden bij wie we ons verhaal kwijt kunnen en vrienden om leuke dingen mee te doen.

 

We hebben een kudde-brein

Het zit in ons brein geprogrammeerd om bij een groep te willen horen. Het enige probleem is: we kiezen niet altijd de juiste groep.

Wat ik eerder zei: de mensen om je heen bepalen jouw overtuigingen. In onze behoefte om er bij te horen, zorgen we dat we niet teveel van het groepsgemiddelde afwijken. Als iedereen in je groep zegt dat je hard moet werken om iets te bereiken, ga jij ook geloven dat je hard moet werken om iets te bereiken.

Sterker nog, in sociale experimenten lieten ze een testpersoon in een groep plaatsnemen. Er werden vervolgens twee lijnen getoond op een papiertje. Lijn 2 was korter dan lijn 1. Er werd aan de groepsdeelnemers gevraagd welke lijn het kortst was, waarbij de testpersoon als laatste antwoord gaf. Als de hele groep zei dat lijn 1 de kortste was, paste in zo’n 80% van de gevallen de testpersoon zich aan de rest van de groep aan. Ze begonnen eerst te twijfelen aan zichzelf en geloofden later zelfs dat de groep gelijk had.

De groep waar je in zit bepaald hoe jij de wereld ziet.

“Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt.” – Jim Rohn

Als je dit weet, is het hoog tijd om jezelf af te vragen of jij de juiste mensen om je heen hebt.

 

Wie heb jij om je heen?

De mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt, je vrienden, familie, collega’s, zakenpartners, wie zijn ze? En dan vooral: hoe zijn ze?

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Geven ze je energie, of kosten ze energie?
  • Als jij nieuwe ideeën hebt, reageren ze enthousiast, of zien ze alleen de beren op de weg?
  • Steunen ze je, of ‘beschermen’ ze je?
  • Geloven ze dat het kan?
  • Geloven ze dat JIJ het kan?
  • Als je iets doet wat niet in de lijn der verwachting ligt, vinden ze dit dan leuk of gek?

Het klinkt misschien hard, maar als jij het maximale potentieel uit jezelf wilt halen, als jij jouw eigen persoonlijke weg wilt kunnen gaan, is het nu misschien wel tijd om afscheid te nemen van een aantal mensen.

En als je heel eerlijk bent, had je dit beter veel langer geleden al kunnen doen. Dan had je de energie die je nu in ze gestoken hebt kunnen steken in het opbouwen van vriendschappen met mensen die wel bij je passen.

Of zoals Les Brown het zegt:

“Als je de slimste persoon in de kamer bent, kun je maar beter een nieuwe kamer opzoeken”.

Wat voor mensen heb jij het liefste om je heen? Wie zijn jouw inspirators? Geef ze een compliment door hieronder in de reacties te noemen wie ze zijn en waarom ze waardevol zijn voor jou.

1 reactie op “Heb jij de juiste mensen om je heen?”

  1. een collega waarmee ik op 1 lijn zit, we halen het beste uit elkaar, houden elkaar scherp
    een vriendin waarmee ik kan groeien, diep kan discussieren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders