Waarom is je leven zoals het is? | Vrij Leven - Vrij om te zijn wie je bent

Waarom is je leven zoals het is?

Waar sta jij in je leven?

De wet van oorzaak en gevolg zegt dat elk resultaat voortkomt uit een actie. En soms is die actie het uitblijven van actie. Als je dit weet, dan weet je ook dat elk resultaat in jouw leven voortkomt uit de acties die jij het uitgevoerd. En die verzameling van acties elke dag noemen we je gedrag.

Met andere woorden jouw huidige leven komt voort uit jouw gedrag.

Alles wat je hebt, alles wat je niet hebt, en alles wat je kwijt bent geraakt, komt voort uit wat je doet. Het komt voort uit wat je bewust doet, maar vooral uit wat je onbewust doet.

Want dat is het lastige. Het grootste deel van je gedrag gebeurt onbewust. En dat is niet alleen omdat je nog niet geleerd hebt dat het ook anders kan, maar vooral omdat je voornamelijk automatisch reageert.

En zelfs op de momenten dat je bewust bent van je gedrag en het bewust stuurt is het grootse deel vaak nog onbewust.

Kijk alleen maar naar je communicatie. 7% van je communicatie is via taal. De overige 93% geschiedt via je mimiek en je lichaamstaal. En die worden voornamelijk bepaalt door je onderbewustzijn. Zelfs de beste acteurs kunnen beamen dat ze alleen goed kunnen acteren als ze volledig geloven dat zij hun karakter zijn. Pas als ze niet alleen denken als hun karakter, maar ook voelen als hun karakter zijn ze in staat om hem geloofwaardig neer te zetten.

 

Al het gedrag komt voort uit emotie

Je gedrag komt meer voor vanuit hoe je je voelt dan vanuit hoe je denkt. Dit heeft te maken met hoe je brein is opgebouwd. Je kunt in je brein 3 delen onderscheiden. Je hersenstam, die bepaalt hoe geactiveerd (of hoe wakker) je bent, je limbisch systeem (je emotionele deel) en je prefrontale cortex (het nadenken, met name onze visie).

In de evolutie is het limbisch systeem eerder ontstaan dan de prefrontale cortex. Dus voordat we een visie konden ontwikkelen op hoe we willen leven, was het hele systeem wat ons dagelijks handelen regelt al gecreëerd.

En als je goed naar jezelf kijkt herken je het ook wel. Je denkt soms wel dat je een bewust rationele beslissing neemt, maar op die momenten heb je gewoon meer emotioneel geïnvesteerd in die feiten of overwegingen.

Ik kan bijvoorbeeld een bepaalde auto kopen, gebaseerd op hoe hard hij kan optrekken, hoe groot het koppel is en zelfs op wat voor differentieel gebruikt wordt. Maar de enige reden dat ik hiernaar kijk, is omdat ik dit belangrijk vind. Ik heb er een gevoel bij.

Als hard racen voor mij geweldig voelt, dan denk ik na over feiten die dat gevoel mogelijk kunnen maken. Als ik mijzelf vooral veilig wil voelen, dan richt ik mij op heel andere feiten.

 

Waarom is je leven vandaag zoals het is?

Goed, als al je gedrag voortkomt uit je emotie, hoe voel jij je dan vandaag?

Hoe voel jij je deze week? Houd het eens bij in een schriftje, welke emoties ervaar jij zoal op een dag. En welke emotie komt daarbij het meeste voor?

Want als je resultaat voortkomt uit je gedrag en je gedrag uit je emotie, dan geldt de volgende formule:

een lousy emotie = een lousy leven

 

Pijn en Genot

Om precies te zijn, zijn er maar twee emoties die ons gedrag bepalen. Alle andere emoties zijn te herleiden tot een van deze twee: pijn en genot.

We willen weg van pijn en toe naar genot.

In ons gedrag kunnen we alleen maar deze richting op. We zijn op een dieper niveau geprogrammeerd om ons zo te gedragen. Het is niet mogelijk om bewust iets te doen waardoor je slechter af bent. Alle actie die lijkt alsof je erdoor slechter af bent, geeft je uiteindelijk op een ander vlak weer een goed gevoel.

Niemand gaat voor zijn plezier op dieet, maar ze doen het omdat ze denken dat ze daardoor beter af zijn.

Zelfs mensen die in een relatie zitten waarin ze mishandelt worden, de keuze die ze maken om er (nu nog) niet uit te stappen, is omdat er op een ander vlak een gevoel is dat ze tegenhoudt. Het kan zijn dat ze geloven dat ze anders nog slechter af zijn, of dat ze door in deze relatie te blijven het gevoel hebben sterker te zijn, of beter voor hun kinderen te zorgen. Wat hun reden ook is, ze hebben een reden. Ze hebben een sterke emotionele drijfveer die ervoor zorgt dat ze deze keuze blijven maken.

 

Betekenis

Daar komt nog een stukje bij. Want wat wij als pijn en als genot zien, is afhankelijk van onze overtuigingen. Het is afhankelijk van de betekenis die wij geven aan wat wij waarnemen.

Twee mensen kunnen het zelfde meemaken, maar het toch volledig anders interpreteren. Ik kan samen met een vriend van me naar een steakhouse gaan en daar spare-ribs bestellen. Voor hem is dat een geweldige ervaring die hem veel genot brengt, maar voor mij als vegetariër is dit erg pijnlijk als ik die spare-ribs moet opeten.

Of als we een gesprek hebben met nog iemand erbij. In dat gesprek interpreteren we wat de derde zegt afhankelijk van wat we van hem vinden, van hoe we over het onderwerp denken en hoe we ons op dat moment voelen. Ik kan het een geweldig gesprek vinden, terwijl jij de ander een pompeuze eikel vindt die alleen maar domme uitspraken doet.

Als je druk aan het werk bent en je kinderen komen ineens binnenrennen, hoe voel je je dan? Ben je boos omdat ze je storen? En als je bij school staat te wachten tot ze terugkomen van schoolreisje, hoe voel je je dan als ze ineens aan komen rennen?
Er zijn twee dingen die bepalen hoe je iets ervaart:

  1. Overtuigingen (en patronen)
  2. Focus

In de volgende blogs ga ik hier dieper op in. Als je die niet wilt missen, meld je dan aan voor onze e-maillijst. We delen je e-mailadres met niemand en je kunt je altijd afmelden. Dus wil je echt snappen waarom je leven is zoals het is, en als je een ander resultaat in je leven wilt dan je nu hebt, zorg dan dat je de volgende blogs niet mist (of bestel mijn boek, zodat je meteen het hele verhaal kunt lezen).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders