fbpx

Angst om te leven

angst verbindt je met het leven zelf

Angst is misschien wel de meest basale emotie die er is. Het hoort bij het water element. Water staat voor het begin en einde van het leven. Dus je kunt je wel voorstellen dat angst dan ook alles met leven te maken heeft.

Het is de emotie die ons beschermt tegen bedreigingen. Als je recht tegenover een hongerige leeuw staat, is angst best nuttig. Of als je bovenaan een klif staat, is angst de emotie die je beschermt om er even in te springen om te kijken of je kunt vliegen.

 

Verbinding met het Leven

Op een dieper niveau is angst dat je verbindt met het leven zelf. Angst of vertrouwen, want op dat niveau zijn die twee emoties gelijk.

Het rare is namelijk dat er mensen zijn die bewust angst opzoeken om het gevoel te krijgen dat ze leven. Sommige mensen hebben angst nodig, omdat ze anders niet volledig verbonden kunnen zijn met het leven.

Van die thrill seekers die met hun snowboard uit helikopters op berghellingen springen en dan voor de lawine uit proberen te boarden.

Of van die types die van een gebouw van 200 meter afspringen met een parachute (en dan maar hopen dat hun parachute net snel genoeg opengaat).

Waarom doen ze dat? Ze hebben het nodig om zich verbonden te voelen.

En we doen dit allemaal weleens. Misschien springen we niet allemaal uit een helikopter op een piste, maar we gaan wel in de achtbaan. En dan het liefst die ene achtbaan die we net wel, net niet durven. Zodat achteraf de adrenaline door ons lijf giert en we het gevoel hebben maximaal te leven.

 

Jing

Het heeft allemaal te maken met Jing. Jing is een begrip in de Chinese geneeskunde dat in de opleidingen zwaar onderbelicht is. De meeste acupuncturisten hebben hier slechts basiskennis van.

Jing is de energie die ons verbindt met het leven

Meestal wordt het als volg uitgelegd: Jing is de voortplantingsenergie. Het is de energie die je van je ouders meekrijgt en aan je kinderen doorgeeft. Energie die je verbindt met je ouders en je kinderen.

Sterker nog: het is de energie die je verbindt met alle mensen om je heen. Het sterkst voel je deze inderdaad met je bloedverwanten, maar uiteindelijk kun je die verbinding met alle mensen voelen. Uiteindelijk ook zelfs met alle dieren en planten, want het is de energie die je verbindt met het leven zelf.

Laat ik het zo uitleggen: je loopt buiten en ineens gaat het regenen. Als je een zwakke Jing hebt denk je ‘Oh nee, wat vreselijk!’. Je steekt een paraplu op en denkt ‘Wat erg dat het regent en ik heb ook nog de was buitenhangen, wat moet ik nu?’.

Bij een sterke Jing reageer je anders. Bijvoorbeeld: ‘Goh, het regent.’ Je steekt een paraplu op en denkt ‘Als ik thuiskom ook maar even de was binnen halen.’.

Bij een zwakke Jing spreken we van angst, maar bij een sterke Jing spreken we van vertrouwen. Eigenlijk zijn dat dezelfde emoties. Jing staat namelijk ook voor de ordening der dingen. En die moet ik even uitleggen…

 

Alles heeft een plek, ook jij

Jing staat voor de ordening der dingen. Alles in de wereld heeft een positie en een functie. De aarde draait om de zon en om zijn eigen as. Dat zijn de basisvoorwaarden voor het ontstaan van leven. Als dat niet meer zo zou zijn, zouden wij ook niet meer bestaan.

Dat klinkt als nogal een ver-van-je-bed-show, maar het heeft direct te maken met onze Jing. Zoals de aarde een plek heeft in het universum, hebben wij ook een plek. Of beter gezegd: een positie. Je hebt een positie als mens in ons ecosysteem, je hebt een positie als kind van je ouders, je hebt een positie in de lijn van al je voorouders en uitstrekkend naar al je nakomelingen.

Je hebt een positie hier op aarde. Je neemt een belangrijke plek in in het leven. Misschien zie je zelf niet hoe belangrijk je bent, maar je bent het. Je bent ook weer niet uniek, want we nemen allemaal een bijzondere positie in.

Maar hoe bewuster je bent van jouw positie, hoe meer je beseft dat je een plaats hebt en verbonden bent met al het andere om je heen, hoe sterker je vertrouwen. Hoe sterker je vertrouwen, hoe sterker je verbinding met het leven. Hoe sterker je verbinding met het leven (dus je Jing), hoe makkelijker je alles kunt accepteren. En dat is het begin van alle verandering. Als je niet kunt accepteren dat je in een bepaalde situatie zit, zal je die situatie ook niet kunnen veranderen.

 

Verandering begint bij acceptatie

Je moet weten wat je beginpunt is, voordat je actie onderneemt. Als je naar Barcelona wilt, maar je weet niet waar je nu bent, welke richting moet je dan op lopen?

Elke vooruitgang begint met acceptatie van de huidige situatie

En dat is het probleem met angst. Angst is de emotie die vaak de andere emoties onderdrukt. Angst voor de pijn van andere emoties kan ervoor zorgen dat je veel oude onderdrukte emoties niet kunt loslaten. Ook tijdens een sessie kan je dit flink tegenhouden in het begin.

Hoe groter je angst voor wat je misschien kunt gaan voelen en hoe groter je angst voor mogelijke pijn, hoe meer je onbewust jezelf tegenwerkt. En dat betekent ook dat de naalden die we zetten veel pijnlijker kunnen voelen.

In de praktijk merk ik dat het moeilijkste stuk tijdens een sessie, het stuk is waarin je volop in je angst zit en er niet doorheen durft te stappen. We houden aan onze angst vast. Die angst geeft ons zekerheid. Zolang we angst voelen, leven we.

 

Laat de angst voor je angst los

Maar juist op het moment dat je die angst volledig mag ervaren van jezelf, val je er doorheen en kom je bij datgene waar je bang voor was. En dan blijkt steeds weer dat de angst zelf veel groter was dan hetgeen je bang voor was.

Zodra een cliënt door de angst heen is, komt er vaak verdriet. Op dat moment begint het loslaten en wordt een directe vermindering van de klachten ervaren.

Het zijn heftige sessies als je vol in je angst komt te staan, maar het resultaat volgt dan ook snel en je gaat met sprongen vooruit.

Een mens lijdt dikwijls ‘t meest
Door ‘t lijden dat hij vreest
Doch dat nooit op komt dagen
Zo heeft hij meer te dragen
Dan God te dragen geeft.

 

Dit blog komt uit het hoofdstuk over de verschillende emoties in “Vrij Leven – los van stress en oude patronen”. Wil je het hele boek lezen? Bestel het dan nu via de website.

10 reacties op “Angst om te leven”

  1. Goedeavond Bas,
    Ik ben al jaren bezig met mijn gevecht tegen angst en paniekaanvallen dat wil zeggen zo’n 25 jaar, met ups en downs.
    Natuurlijk heb ik allerlei methodes geprobeerd en medicatie.
    Zou hier voor mij wat te halen zijn?
    Met vriendelijke groet, Diane Schraven

    1. Bas van Pelt

      Hi Diane,
      Het is lastig om een goed antwoord te geven, aangezien ik natuurlijk niet weet wat je allemaal gedaan hebt. Ik kan wel aangeven dat ik inmiddels veel mensen gezien heb met paniek- of angstaanvallen en wat ik vaak zie is dat veel andere methode zich of alleen op het lichaam richten, of alleen op de geest, soms op beiden, maar bijna geen een richt zich op de emoties.
      Terwijl dit soort patronen in het emotionele deel van het brein opgeslagen zitten. En dat is ook de plek waar je de verandering wilt realiseren.
      In mijn ervaring kunnen we veel betekenen voor mensen met angst- en paniekklachten, maar om zeker te zijn raad ik je aan even een berichtje via het contact formulier te sturen, en dan kunnen we een keertje bellen om te zien of we ook in jouw geval wat voor je kunnen betekenen.

      Warme groet,
      Bas

    2. Hey Diane
      Probeer eens de Wim Hof Techniek! Waarbij je de koude als “angst” gaat leren accepteren en van genieten. Wat ik je ook als tip kan meegeven is: probeer je angst in mini kleine stapjes onder ogen te zien. Als je van iets schrik hebt, ga het proberen, maar dit op een gecontroleerde manier. Elke mini angst dat je overwint geeft een fantastisch gevoel en motivatie om verder en verder te gaan.

      Het boek: gek op stress maar niet altijd kan ook wel eens goed zijn om te lezen!

      1. Mooie Tip Laurens!
        Ik gebruik zelf ook de Wim Hof Methode (en ander technieken uit de yoga en Tibetaanse geneeskunde). Het is echt zo dat als je oefent met angst, je het steeds makkelijker gaat vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders