In Nederland hebben we een bijzondere cultuur. Het uiten van elke emotie is toegestaan, zolang het maar vreugde is. Verdriet bijvoorbeeld mag wel, maar eventjes. Als je een dierbare verloren hebt dan vraagt de eerste maand iedereen aan je hoe het gaat en mag je je verdriet tonen. Maar na een paar maanden wordt er van je verwacht dat je weer gewoon vrolijk bent.
Waardeoordeel
Verschillende emoties hebben in de Nederlandse cultuur verschillende waarden. Vreugde is goed, boosheid, verdriet en angst zijn slecht. In de Chinese geneeskunde hangt er geen waarde aan emoties. Alle emoties zijn even belangrijk in het leven. Elke emotie is gekoppeld aan een bepaald orgaan en een bepaalde beweging. In een gezond leven zijn alle bewegingen met elkaar in balans.
Hoe kan er een leven bestaan zonder de dood. Dus hoe kan er vreugde bestaan zonder verdriet.
Het probleem is niet dat deze emoties er zijn, maar dat we teveel aan bepaalde emoties kunnen blijven hangen. We zeggen dan dat iemand een emotie ‘vasthoudt’. In de Acupunctuur merk ik dan dat het gekoppelde element zwakker is geworden hierdoor.
Gezond met emotie omgaan
Emoties zijn er. Laten we beginnen met dat te erkennen. Zodra je een emotie voelt is dat prima, het is deel van mens zijn. Je hoeft natuurlijk niet naar die emotie te handelen; als je boos bent, hoef je nog niet agressief te worden. Maar begin maar met de emotie te voelen.
Vervolgens laat je de emotie ook weer gaan. Je hoeft je niet te laten leiden door je emoties. Loslaten van emoties is makkelijk dan je misschien denkt. Het enige wat je hoeft te doen is om de emotie niet vast te houden. Er niet in te zwelgen en de emotie ook niet versterken door er teveel aandacht aan te geven.
Bijvoorbeeld: Als je verdrietig bent mag je dit best voelen. Je hoeft het alleen niet te voeden door te gaan piekeren over waar je allemaal verdrietig om bent.
Wegdrukken is ook vasthouden
Aan de andere kant heb je ook mensen die hun emoties wegdrukken. Die ze niet willen of kunnen voelen. Dit is een heel nuttige copingstrategie in stresssituaties. Op dat moment is er even geen ruimte voor. Op alle andere momenten heeft het juist een negatief effect. Als je een emotie niet op laat komen houd je hem ook vast. Door heel fanatiek ‘geen verdriet’ te voelen, geef je onbewust juist meer aandacht aan je verdriet.
Vergelijk het met de volgende opdracht: “Denk niet aan een roze olifant”. Waar denk je dan aan?
In mijn praktijk help ik veel mensen met stressklachten. Ik denk dat bij 80% van mijn cliënten een emotionele stagnatie een deel van de oorzaak is van de stress. Om te voorkomen dat dit jou ook overkomt de volgende tip:
Laat emoties komen en gaan, je mag ze voelen. Ze hoeven je alleen niet te leiden.