Ik kom vaak acupuncturisten tegen die alle klachten aanpakken. Dit onder het mom van, acupunctuur behandeld geen specifieke klachten, maar de oorzaak. En aangezien die oorzaak een dysbalans is, kun je door balans te maken ook (bijna) alle klachten met succes behandelen.
Ik snap de gedachte…
Alleen klopt er helemaal niets van.
Je kunt niet alles behandelen. Hoe goed je methode ook is. In dit blog leg ik uit waarom dat zo is.
1. Je kunt niet overal even goed in zijn
Okee, acupunctuur behandelt niet de klacht maar de achterliggende oorzaak. Dus wat maakt het dan uit wat die klacht is? Veel. Niet alleen voor de behandeling, maar ook voor je cliënt.
Stel je voor dat iemand bij je komt met reumatische klachten. Inmiddels heeft ze ernstige vergroeiingen, een zwanennek stand van de vingers, gebruikt ze verschillende medicatie en wil ze dat jij haar helpt.
Ken je alle medicatie die ze gebruikt en het effect er van op de pols? Want als jij een polsdiagnose stelt, maar ze gebruikt een medicijn dat de pols voller laat aanvoelen, of langzamer, of iets anders, klopt jouw diagnose dan nog?
Weet je wat de wisselwerking is tussen jouw behandeling en de medicatie? Ik zal het eerlijk zeggen: ik niet.
Maar bij oxazepam, beta-blokkers, antidepressiva en dergelijke weet ik het precies. Die worden vaak gebruikt door de cliënten die voor mijn specialisatie komen. Dus bij hen weet ik wat de échte Chinese diagnose is, en welke aanpak rekening houdt met de werking van de medicatie. Ik weet wanneer ik om medicatie heen kan werken, er tegen in werk, of juist de werking ondersteun.
Je kunt niet alles weten van elke aandoening. Zorg dat je alleen mensen met die klachten behandelt welke je echt volledig begrijpt.
Maar wat ik nog veel belangrijker vindt, is dat je je cliënt begrijpt.
Kun je je inleven in iedere klacht?
Hoe is het voor je cliënt om te leven met zijn of haar klachten? Ik zie dagelijks vele mensen met stress, hyperventilatie, burn-out, angstklachten, depressieve klachten… Ik durf te zeggen dat ik inmiddels wel feeling hiermee heb.
Ik kan me inleven in hoe het voelt als je hyperventilatie zo heftig is dat je denkt dat je dood gaat. Ik begrijp dat je je soms zo slecht kunt voelen dat uit je bed komen een opgave is.
Maar hoe het voelt om bij elk potje dat je open draait pijn te hebben, of wat het voor je betekent als je niet meer kunt schrijven, heb ik te weinig ervaring mee.
Hoe meer ervaring je hebt met een bepaalde klacht, hoe meer verschillende cliënten je gezien hebt met die klacht, hoe makkelijker je je kunt inleven in wat het voor jouw cliënt betekent om hier last van te hebben.
2. Er is meer dan alleen acupunctuur
Nog een reden om niet alles te behandelen, is dat er veel meer methoden zijn dan alleen acupunctuur. Elke geneeskunde heeft zijn eigen aangrijpingspunten. Acupunctuur werkt via de meridianen.
En op die manier werkt het ook op de organen, de spieren, het bindweefsel etc.
Maar wat is de beste aanpak voor bijvoorbeeld:
- slechte coördinatie door zwakke spieren,
- een blokkade in de wervelkolom,
- stagnatie in het bindweefsel.
Ik kan de coördinatie verbeteren met acupunctuur, en door meer energie naar een spier te laten stromen, kun je hem makkelijker trainen. Maar het daadwerkelijke trainen kun je beter laten doen door een goede fysiotherapeut.
Een blokkade in de wervelkolom kan ik loskrijgen met acupunctuur. Maar een goede chiropractor krijgt deze een heel stuk sneller los.
Stagnatie in het bindweefsel kun je loskrijgen met acupunctuur. Maar hoe fysieker de stagnatie geworden is, hoe langer het met acupunctuur gaat duren. Terwijl je dan met visceraal therapie, osteopathie of yin-yoga het veel sneller en sterker los krijgt.
De best mogelijke behandeling is een combinatie van verschillende technieken
Wil je iemand de best mogelijk behandeling geven, dan moet je weten wat er allemaal speelt bij een bepaalde klacht. Niet alleen de disbalans in de energie volgens de acupunctuurdiagnose, maar ook hoe een cliënt haar klacht ervaart, en welk effect eventuele medicatie heeft. Plus welke andere mogelijkheden er zijn om dit aan te pakken en wanneer deze beter werken dan de acupunctuur, Tui-na of Chinese kruiden aanpak.
Het is onmogelijk om dit te weten van elke aandoening.
Spreek je cliënten aan
Bovendien is er nog een reden. En dat is puur marketing technisch. Als ik tegen een otekomstige cliënt zeg: “ik kan elke klacht behandelen”. Hoe komt dit over? Is het geloofwaardig? Misschien, als ik heel zelfverzekerd over kom.
Maar spreek ik die cliënt aan?
Zeker niet. Als ik tegen jou zeg dat ik als businesscoach met ieder bedrijf werk, van multinationals tot zzp-ers, van slagers tot acupuncturisten… Heb je dan het gevoel dat ik de juiste persoon ben voor jou? Natuurlijk niet.
Juist door een specialisatie te kiezen wordt je niet alleen beter in wat je doet, maar je komt ook beter over. Je trekt makkelijker cliënten aan, die precies komen voor wat jij biedt.
Niet alleen zijn je resultaten voor je cliënten beter door te specialiseren, maar ook je resultaten voor je praktijk.
Waar ben jij in gespecialiseerd? Vertel het me in de comments!
3 reacties op “Acupunctuur behandelt alles, maar een goede acupuncturist niet!”
Mooie blog, Bas! Zelf wil ik het lichaam altijd ook voelen. Zeker bij gewrichtsproblemen wil ik zelf voelen waar de problemen zitten. Hoe voelt het weefsel aan, zijn de fascia stijf. Zijn er veel triggerpoints die ik ook moet oplossen voordat ik de meridianen vrij heb. En dan samen kijken naar de oorzaak. Is het houding, stress een combinatie van factoren en wat kunnen we daar aan veranderen.
Thanks Yvonne. Vooral ook de fascia ben ik altijd erg benieuwd naar. Als je die combineert met de Qi te voelen in de meridianen krijg je zo ontzettend veel meer informatie…
Diagnoses zijn niet direct mijn ingang voor mijn cliënten ondanks dat ik als fysiotherapeut ben opgeleid. Maar reflexintegratie geeft me meer mogelijkhedne om verder te kijken dan de klacht. De klik vindt volgens mij plaats op persoonlijk niveau: hoe los je problemen op, hoe leer je, wat is je kracht (en je allergie), hoe kijk je naar je lichaam. Doeners, vanuit een interne locus of control, met de wil om met het lichaam samen te werken zijn mijn uitgangspunten voor samenwerken. Op klachtenniveau kom je dan uit op: spierdisbalans, overbelasting en groeiklachten.