Als er een emotie is die helend werkt, dan is het wel verdriet. In de Chinese Geneeskunde hoort verdriet bij het metaal element, bij de herfst. En dat is het ook. Het is het loslaten van alles wat oud is en ruimte maken voor het nieuwe.
Het is ook een emotie waarvan we denken dat deze er gewoon mag zijn in onze cultuur.
Helaas is dat minder waar. Ook deze emotie wordt veel onderdrukt. Voornamelijk vanuit een goede intentie om iemand ‘op te vrolijken’, geven we de boodschap dat het niet hoort om verdrietig te zijn.
Verdriet mag… even
Als je een naaste verliest, vinden we het allemaal hele normaal dat je hier verdrietig om bent. We vinden het heel normaal dat je daar een maand last van hebt, twee maanden eventueel… maar als je na drie maanden zegt dat je nog steeds zo veel verdriet voelt willen we je gaan helpen: “Jeetje heb je daar nog zoveel last van? Misschien moet je eens met een psycholoog gaan praten.”
En de achterliggende boodschap is dat het niet hoort dat je zo lang verdrietig bent. Let ook op de woorden ‘er last van hebben’. Ook dat geeft al een bepaald idee aan wat we hebben over verdriet.
Nog mooier is als je vriend of vriendin het met je uitmaakt in je tienerjaren. Er is altijd wel iemand die je zegt “er zijn meer jongens / meiden dan kerken!”
Het wordt allemaal beter… maar nu even niet
Natuurlijk komt alles ook wel goed. Maar op het moment dat je verdriet voelt is het dat gewoon even niet. Het is op dat moment even helemaal niet goed. En dat kan best pijn doen.
We zijn verleerd om op een goede manier met verdriet om te gaan. We hebben hier geen rituelen meer voor. In het oude Griekenland liepen bij een begrafenisstoet afhankelijk van hoe rijk de overledene was één of meerdere huilers mee, met als enige taak om zo hartverscheurend mogelijk te huilen. Zodat het voor anderen ook makkelijker is om hun verdriet te laten gaan.
Wij zijn veel van die rituelen kwijt geraakt en daarmee ook de aandacht voor ons verdriet kwijt geraakt.
Terwijl verdriet essentieel is om verder te kunnen met je leven. Het is het verdriet wat helpt om los te laten. Verdriet heelt oude wonden, maar dan moet het er wel uit kunnen komen.
Loslaten
Het is namelijk ook een emotie die heel makkelijk vast kan gaan zitten. Dat kan al beginnen met de brok in de keel, maar het kan ook veel zwaarder voelen, het kan een klein kuchje zijn waar je niet vanaf komt, of het kan je zelfs het gevoel geven dat al je ledematen te zwaar zijn om lekker te bewegen.
Verdriet hoort bij het metaal en daarbij horen de Longen en de Dikke Darm (niet het orgaan zelf, maar de energie die er bij hoort). De Dikke Darm helpt bij het loslaten, maar als deze stagneert, krijg je juist een controlebehoefte.
Die controlebehoefte ontstaat meestal als er teveel of te heftige emoties zijn om te ervaren. Door controle uit te oefenen, kun je weg blijven van situaties of emoties die pijnlijk zijn.
Het geeft je een gevoel dat je leven behapbaar is, begrijpelijk of veilig. Het maakt het leven op die manier dragelijk voor je.
En nog afgezien van het feit dat je je leven helemaal niet kunt controleren, zorgt het er ook nog voor dat je niet meer heelt.
Opgeslagen emoties
Doordat je pijnlijke emoties probeert te onderdrukken kun je ze ook niet loslaten. Dus al die emoties blijven opgeslagen zitten. Opgeslagen in je Limbisch Systeem (emotionele deel van je brein) waar ze steeds getriggerd worden en ervoor zorgen dat je steeds weer in oude patronen schiet.
Zo lang die oude onderdrukte emoties daar zitten zul je steeds weer in je oude patronen schieten en kun je dus niet veranderen. Je leven blijft staan op het punt waar je op dat moment staat.
Maar die emoties worden ook opgeslagen in het lichaam. In de complementaire geneeskunde is het algemeen bekend dat emoties gekoppeld zijn aan bepaalde organen en ook voor fysieke veranderingen kunnen zorgen. Voornamelijk door verandering van de fascia.
Vastzitten
Even heel kort: je Fascia is het bindweefsel wat overal omheen zit (om elk orgaan, elke spier enz.) en wat alles op zijn plek houdt. Zodra dit niet vrij kan bewegen, kan alles waar het omheen zit of waar het aan vast zit ook niet vrij bewegen.
Als bijvoorbeeld de fascie rond je nieren ‘vast’ zit, kunnen deze ook niet vrij bewegen. Wat wel nodig is, omdat tijdens het inademen je middenrif naar beneden beweegt en dan je nieren ook naar beneden moeten om ruimte te maken.
In o.a. de Acupunctuur en Osteopathie wordt hier veel mee gewerkt. In de Westerse Geneeskunde begint dit begrijp de laatste tijd ook langzaam door te breken.
Dus als je wilt genezen van fysieke klachten die veroorzaakt zijn vanuit je emoties, zul je eerst die emoties moeten laten gaan.
En daar zit de grootste waarde van verdriet. Het is helend.
Dit artikel is afgeleid van een van de hoofdstukken uit mijn boek “Vrij Leven – Los van stress en oude patronen”. Lees hier meer over dit boek en ontdek hoe gaaf eerdere lezers het vonden.