Tja, heerlijke vraag natuurlijk, maar het antwoord is wat lastiger. Voor iedereen is geluk wat anders. En over het algemeen is ons beeld van geluk gekoppeld aan de patronen die we hebben.
Als je in je jeugd weinig ruimte ervaren hebt om jezelf te ontplooien, dan zal geluk voor jou mogelijk zitten in vrijheid, in het kunnen groeien op je eigen manier…
Als je in je jeugd weinig affectie hebt mogen ontvangen, zit geluk voor jou mogelijk in warme vriendschappen om je heen te hebben…
Het bijzondere is, voor ons allemaal geldt een heel simpele regel.
Wet van geluk
Bedenk voor jezelf eens een deel van je leven waar je gelukkig mee bent. Dat kan je carrière zijn, de mensen om je heen, je relatie, je gezondheid… er is altijd wel iets waar je gelukkig mee bent.
En vraag je zelf nu eens af, kun je zeggen dat dit deel van je leven voldoet aan je verwachtingen?
Want dat is het namelijk. We zijn gelukkig als ons leven voldoet aan onze verwachtingen.
Maar wat als ons leven niet voldoet aan onze verwachtingen?
Nou heel simpel. Dan zijn we niet gelukkig.
Je zou het zelfs in een wiskundige formule kunnen samenvatten:
Als onze situatie gelijk is aan onze verwachtingen zijn we gelukkig. Dus om gelukkig te worden kunnen we aan twee knoppen draaien:
We kunnen onze situatie veranderen, of onze verwachtingen.
Verander je verwachting
Maar Bas, ik wil mijn verwachtingen niet veranderen!!! Ik ben nu eenmaal niet gelukkig in deze situatie en wat ik eigenlijk wil is echt onmogelijk, dus ik ga nooit meer gelukkig worden!!!
Ken je dat gevoel?
Ik heb het vaak genoeg gehad in mijn leven. Dat ik niet tevreden was met mijn situatie, dat ik niet geloofde dat ik het kon veranderen (en misschien zelfs gelijk had) en dat ik mijn verwachtingen ook niet wilde bijstellen.
Tja, dan is het ook onmogelijk om gelukkig te worden.
Wat wil je echt?
Maar kijk nog eens naar die verwachtingen. En kijk er dan eens wat dieper naar.
Vaak is wat we willen slechts een uiting van een veel dieper liggende behoefte.
Een voorbeeld:
Ik wil een nieuwe catamaran met een spinnaker er op… Maar wat wil ik echt? Gaat het me echt om die catamaran? Of gaat het me er om dat ik gewoon lekkerder kan zeilen, meer kan genieten van het zeilen met mijn langzamere boot zonder spinnaker?
Als dat mijn onderliggende behoefte is, dan heb ik die nieuwe boot helemaal niet nodig. Dan zou het al voldoende zijn om wat meer lessen in wedstrijdzeilen te volgen, of gewoon af en toe mee te zeilen met iemand die wel zo’n boot heeft.
Ik heb een cliënte gehad die heel graag nog een derde kind wilde. Maar ja, dat moeten twee mensen willen. Dus was ze ongelukkig.
Tot we gingen kijken waarom ze die behoefte had. Wat ze echt wilde was een gezin waarin het gezellig was, waarin ze met z’n allen aan tafel zaten en met elkaar kletsten en lachten.
In haar gedachten kon dat alleen met minimaal 3 kinderen.
In haar huidige levenssituatie hebben ze dit al. Alleen dan zonder een derde kind, doordat ze vaak met vrienden eten, die ook weer hun kinderen mee hebben. De sfeer in hun huis is al gezellig en druk.
Toen ze dat besefte viel de behoefte aan een derde kind ook meteen weg.
Ik kan heel veel voorbeelden geven. Uiteindelijk hebben we nooit behoefte aan een concrete situatie. We hebben geen behoefte aan een grote auto, een andere vrouw/man, strakkere buik etc.
Wat is je levensbehoefte?
We hebben behoefte aan iets wat veel dieper ligt.
We hebben behoefte aan:
- Zekerheid,
- Variatie,
- Erkenning,
- Liefde,
- Ontwikkeling / groei,
- Bijdragen
Dat zijn de echte behoeften die we hebben. De zes levensbehoeften. En als je die bij jezelf herkent, kun je op zoek gaan naar een vorm die bij je past. Een vorm waarin je aan jouw behoeften voldoet. Een vorm die nu al bereikbaar is.
Besef dat je verwachtingen ook maar patronen zijn. Zolang je niet focust op de buitenkant (vorm), maar op de achterliggende behoefte, is er altijd een vorm die je kunt bereiken die jou gelukkig gaat maken.
Welke behoefte heb jij? En welke vorm dacht je nodig te hebben om gelukkig te kunnen zijn?