fbpx

Dit is wat stress doet met je doelen

Overprikkeling en stress

Herken je dit: dat je het zo druk op je werk hebt dat je nergens meer aan toe komt? En dat je merkt dat je ook geen gezellig persoon meer bent? Of dat je zo in de financiële zorgen zit, dat je niet meer in staat bent om helder naar je situatie te kijken en al helemaal geen heldere beslissingen meer kunt maken?

Paniekvoetbal noemen we dat. Zo omhoog zitten, dat je je niet meer kunt focussen op wat echt belangrijk is voor jou.

Stress verandert je denken

Stress doet wat met je. Het zorgt ervoor dat je lichaam en je geest heel anders gaan functioneren. Logisch ook, want stress heeft een heel belangrijke functie: overleven!

Stress zorgt ervoor dat onze hartslag omhoog gaat, dat onze pupillen zich verwijden, dat we adrenaline aanmaken, kortom dat we klaar zijn voor wat er ook op ons pad komt.

Stel je maar voor dat er een leeuw ergens zit, maar je weet niet waar. In dat geval moet al onze aandacht naar het acute probleem: de leeuw. Lange termijnplanning is evolutionair gezien niet meer belangrijk op dat moment. Dit deel van je hersenen wordt tijdelijk uitgeschakeld en je functioneert volledig vanuit je ‘reptielenbrein’ waar je overlevingsstrategie zit.

Allemaal heel mooi als we daadwerkelijk op de savanne zitten en er een leeuw op ons zit te wachten. Alleen als we onze dromen willen realiseren zit dit systeem ons behoorlijk in de weg.

Verander je staat

Om weer te kunnen werken aan wat echt belangrijk voor je is, moet je dus eerst je hersenen weer normaal laten functioneren. Dit bereik je door je zenuwstelsel tot rust te brengen. Dit kan via ontspanningsoefeningen, door je houding te veranderen, je focus te veranderen of te bewegen (of sporten).

Welke techniek wanneer het beste werkt leer ik je in dit ‘health-seminar’.

Wil je er nu vast mee aan de gang doe dan deze oefening. Dit is de meest effectieve oefening om je lichaam weer in balans te brengen:

  • Ga in een lekkere houding zitten of liggen
  • Focus op je ademhaling, probeer in 4 tellen in en in 6 tellen uit te ademen
  • Breng je aandacht naar het gebied rond je hart
  • Stel je voor dat je in- en uitademt door het gebied rond je hart
  • Roep een gevoel van dankbaarheid of anders een prettige herinnering op
  • Stel je nu voor dat je dit prettige gevoel door het gebied rond je hart inademt in 4 tellen en uitademt in 6 tellen.

Wat waren voor jou momenten dat je niet meer op je lange termijnen doelen kon focussen? vertel het ons in de comments hieronder en we zullen in de volgende blogs tips geven hoe je dit kunt veranderen.

Shinto schrijn voor dankbaarheid

Dankbaarheid

Als je in de coaching gaat zoeken naar oplossingen om van stress af te komen, vind je er heel veel. Heel veel ervan werken niet. En heel veel werken gelukkig wel. Sommigen werken heel sterk

Lees het volledige artikel
Zonder dromen geen inspiratie, geen actie en dus ook geen resultaat

Durf jij nog te dromen?

Als kinderen nog klein zijn en je vraagt ze wat ze later willen worden, dan krijg je geweldige antwoorden: “Astronaut, Piloot, Vuilnisman, Wereldkampioen, Transformer…”. Antwoorden die voort komen uit hun dromen en geen enkele last

Lees het volledige artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders