fbpx

Stressvrij leven als ondernemer

Op het strand laat je alle stress los

Je bent ondernemer, dus je werk is nooit af. En als het een keer wel af is, verzin je wel weer een nieuw project waar je je volledig op kunt storten. Met die mindset is het makkelijk om over je grenzen heen te gaan en te weinig aandacht aan je gezondheid te besteden.

Terwijl gezondheid juist voor een ondernemer die maximaal wil presteren van essentieel belang is.

Zie het zo, als je marathons wil lopen, moet je ook goed voor jezelf zorgen. Dan moet je niet alleen trainen, maar ook rusten, goed eten en ontspannen. Dat geld voor iedereen die topprestaties wil leveren. Je herstel bepaalt hoe goed je kunt functioneren. Maar herstel wordt niet alleen bepaald door hoeveel je stil zit of ligt, maar ook door de kwaliteit van je rust. Als je stil zit op de bank, maar in de tussentijd nog druk aan het nadenken bent over alles wat je nog moet doen, zit je systeem nog steeds in de actieve stand. Er vindt dan nog geen herstel plaats. Daarvoor moet je echt eerst in een ontspannen staat komen.

Eigenlijk is gezondheid heel makkelijk te bereiken: goed voor jezelf zorgen!

En dat is het lastige. Want de meeste ondernemers werken hard voor de zaak. Ze hebben een mindset die gericht is op succes. En om de een of andere reden hebben we de overtuiging meegekregen dat dit niet samen gaat met een mindset die gericht is op genieten.

Maar waarom ben je ooit begonnen met ondernemen? Omdat je graag zoveel mogelijk stress krijgt en hard werkt? Of omdat je een geweldig mooi idee had, zo mooi dat je de stap wilde wagen om voor jezelf te beginnen. En vanuit die passie ontstaat je drive.

Geniet ervan

Hoe vaak sta je echt stil bij wat je aan het doen bent?

Het verschil tussen stress en flow is namelijk heel klein. Stress is als je maximaal presteert, maar continu druk voelt, niet kunt ontspannen en vervolgens daardoor niet volledig herstelt. Flow daarentegen, is als je maximaal presteert, je er goed bij voelt, er van geniet, na gedane arbeid makkelijk kunt ontspannen en dus ook weer goed herstelt.

En het verschil zit alleen maar in de emotie die je erbij hebt.

Zodra je kunt genieten van wat je doet, maak je oxytocine aan. Het gelukshormoon of knuffelhormoon wordt dit genoemd. Dit verandert je bloedsomloop, de werking van je hersenen, het helpt je cortisolspiegel (stresshormoon) te verlagen… Kortom: je herstelt in plaats van dat je roofbouw pleegt.

Je bepaalt zelf hoe je je voelt

Het is heel bijzonder hoe je hersenen werken. Je emotie lijkt vanzelf aangemaakt te worden. Als je je gestrest voelt, lijkt het onmogelijk om dit gevoelt te veranderen. En dat klopt ook, want het deel van je hersenen wat het nadenken doet, kan het deel waar de emotie zit niet rechtstreeks aansturen.

Maar het emotionele deel van je brein (het Limbisch Systeem) voedt zich wel met de prikkels die van buitenaf komen. Je emotie is een reactie op wat je waarneemt.

En daar zit het gave. Je waarneming is nooit zuiver. Alles wat je waarneemt wordt gefilterd door je onderbewustzijn. Maar dit onderbewustzijn doet dit op basis van waar je in je bewuste brein aan denkt. Dus door je focus te verleggen, verander je wat er bij je Limbisch Systeem binnenkomt en dus hoe je je voelt.

Laat die laatste alinea even tot je doordringen:

Je focus bepaalt hoe je onderbewustzijn je waarneming filtert, en dat bepaalt hoe je je voelt.

En hoe je je voelt bepaalt of je in een stresssysteem zit of in flow. En dat bepaalt of je lichaam in staat is zich elke nacht te herstellen van alles wat je die dag gedaan hebt aan activiteiten (fysiek en mentaal).

Hoe ga jij om met stress? Wat zijn voor jou de manieren om te ontspannen en wat helpt jou om meer te genieten van wat je doet? Deel het in de comments en help elkaar zo nieuwe manieren te vinden die werken.

Wat is overdracht, uitleg hoe overdracht werkt

Wat is overdracht?

We spreken van overdracht als je veel heftiger op een situatie reageert dan normaal, doordat de situatie een oude herinnering en patroon triggert. Vervolgens reageer je vanuit de activatie, emotie en manier van denken die

Lees het volledige artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders