fbpx

Wat is Migraine (en hoe kom je er van af?)

Man met een migraine-aanval

Als je ooit een migraine aanval hebt gehad weet je hoe heftig dit kan zijn. Het is niet te vergelijken met een gewone hoofdpijn. Waar je bij een gewone hoofdpijn nog wel kunt functioneren is dat bij migraine echt over.

Een aanval duurt 4 uur tot 3 dagen, maar bij de meeste mensen is hij na een dag over. Waarschijnlijk voel je een aanval wel aankomen. Je kunt aura-verschijnselen ervaren, je ziet mogelijk minder, je ziet golven of flitsen. En misschien merk je zelfs dat je de dag ervoor juist heel anders voelt. Meer somber of juist meer opgewekt, heel sloom of juist hyper.

Tijdens de aanval kun je verschillende klachten ervaren naast de hoofdpijn, o.a.:

  • misselijkheid, eventueel met overgeven,
  • overgevoeligheid voor prikkels,
  • tintelingen of doofheid in een arm,
  • problemen met praten.

Migraines komen door verschillende oorzaken. Soms zijn ze duidelijk hormonaal gerelateerd, ze komen dan precies rond de periode van de menstruatie. Een andere vorm komt na een drukke periode, zodra je weer rust hebt. Vaak zie je dan dat iemand het aan het begin van de vakantie heeft. Maar bij veel mensen is er geen enkele duidelijke oorzaak van een aanval aan te wijzen.

Hoe jouw aanval ook komt, je hebt er behoorlijk last van. Helemaal als je er meerdere hebt in een maand (en sommige hebben we zelfs meerdere in een week).

Hoe werkt het dan?

Het lastige is dat de westerse geneeskunde nog steeds niet precies weet wat het is. Er zijn verschillende theorieën over en we vermoeden dat het te maken heeft met de zenuwbanen en bloedvaten in je hersenen. Helaas zijn de meeste theorieën door onderzoek ontkracht.

Wat weten we dan wel?

Westers gezien niet veel. We weten dat er bij de meeste mensen geen fysieke schade aanwezig is. We weten dat je levensstijl van invloed is. Dat sommige medicatie kan werken, maar niet welke bij wie werkt. En we weten dat acupunctuur werkt (volgens westers onderzoek). Sterker nog acupunctuur werkt net zo goed of effectiever als medicatie, maar zonder bijwerkingen.

Hoe kijkt de Chinese Geneeskunde tegen migraine aan?

Chinese Geneeskunde heeft een andere manier naar klachten kijken. Om te beginnen onderscheiden we verschillende soorten migraine en hoofdpijn. We kijken naar waar de pijn zit, hoe de pijn aanvoelt, welke klachten je er verder bij hebt etc.

Je hoofd kan bijvoorbeeld heel vol aan voelen, met stekende pijnen. Je kunt dan ook echt niet je hoofd aanraken. Als je gaat liggen wordt de pijn erger. Het liefst wil je zo min mogelijk prikkels ervaren. Dat is een hoofdpijn waarbij er teveel energie in je hoofd zit.

Hier tegenover staat de versie waarbij er juist te weinig energie in je hoofd zit. Meestal een zeurende doffe pijn, een zwaar hoofd. Zodra je gaat liggen wordt deze minder.

Als ik hier alle verschillende diagnoses zou beschrijven zou dat een boek op zich worden, dus ik beperk me nu tot het belangrijkste:

 

Stagnatie van energie

Bij veel vormen van migraine is er sprake van een stagnatie van energie. Als de energie ergens vastloopt, leidt dit tot een disbalans. Het kan zijn dat er hierdoor ergens teveel energie blijft ophopen, of dat er ergens anders juist geen energie meer naar toestroomt.

De stagnatie zelf kan al pijnklachten geven, maar vaak is het de achterliggende oorzaak van andere symptomen.

Zolang je de achterliggende oorzaak (de stagnatie) niet aanpakt helpen behandelingen maar tijdelijk of slechts deels. Je moet de stagnatie ook aanpakken voor een blijvend resultaat.

Dat gezegd hebbende, wat is dan de oorzaak van een stagnatie van energie volgens de Chinese Geneeskunde?

In meer dan 90% van de gevallen is dit een emotionele oorzaak. Hoe dat werkt vertel ik je verderop als we het hebben over de aanpak van migraine.

Wat kunnen we zeggen over de aanpak van migraine in het algemeen?

Dat is lastig. Juist omdat er zoveel verschillende vormen zijn en ze verschillende patronen hebben. Wat we wel kunnen zeggen, omdat er bij de meesten geen fysieke schade is, is dat het leefstijl gebonden is. We kunnen in ieder geval dit zeggen:

Het is een disregulatie van je systeem. Om de een of andere reden doet je (verder prima gezonde) systeem niet wat het moet doen.

Hoe komt deze disregulatie dan? Daarvoor moeten we kijken naar de werking van je brein. Voor het gemak delen we dit op in drie delen. De hersenstam, het limbisch systeem en de prefrontale cortex,

Het is de hersenstam die ons systeem aanstuurt. Zie het als een soort super thermostaat die regelt in welke mate we aan staan. Als we slapen zijn we volledig in rust, ons lichaam is dan gericht op herstel. Het bloed gaat naar onze organen en eventuele blessures om te zuiveren, te herstellen en op te ruimen.

Als we actief zijn gaat meer bloed naar onze spieren en hersenen. Onze hormoonspiegel verandert, we maken meer adrenaline aan bijvoorbeeld. En ons hart gaat sneller kloppen en onze ademhaling gaat omhoog.

Wat heeft dit met migraine te maken?

De hersenstam stuurt ook ons zenuwstelsel aan. En het heeft invloed op de doorbloeding van onze hersenen. Daar zit Westers gezien de oorzaak van migraine.

Als de hersenstam niet goed functioneert zou de disregulatie die dit veroorzaakt een migraine aanval kunnen veroorzaken.

Waarom functioneert hij dan niet?

Stress is een belangrijke factor hier in. Maar niet op de manier die je misschien denkt. Het is niet zo dat als je het druk hebt dat je een aanval krijgt. Als dat wel zo was zou de aanpak van migraine een stuk makkelijker zijn.

Het gaat om de stress die je in de loop der jaren opbouwt, en die eventueel wel verergerd kan worden door de stress van het moment.

 

Stress door (oude) emoties

Die stress wordt veroorzaakt vanuit het limbisch systeem. Het limbisch systeem is het emotionele deel van je brein. Hier ‘voel’ je. Elke keer als je een heftige emotie ervaart, geeft dat een prikkeling aan je hersenstam en raakt deze geactiveerd.

Als ik je nu vertel dat je favoriete huisdier net is aangereden, zul je even helemaal ‘aan’ staan. Maar dit zakt vervolgens ook weer weg. Dus daarna heb je er ook geen last meer van in je systeem.

Alleen we hebben ook nog een ander systeem waarmee we (heftige) emoties kunnen onderdrukken. Als een emotie te heftig is, of als we er op dat moment geen tijd of ruimte voor hebben, drukken we dit weg.

Op zich een geweldig systeem, want het zorgt ervoor dat we verder kunnen met ons leven.

Maar wat gebeurt er met al die onderdrukte emoties? Die worden opgeslagen in het limbisch systeem. En ondanks dat we ze niet voelen en niet eens weten dat ze er zitten (ze zijn onderdrukt), geven ze wel continu een prikkel aan de hersenstam.

Al onze onderdrukte emoties zorgen ervoor dat we continu meer geactiveerd zijn dan zou moeten. En dat zorgt voor een niet goed werken van het systeem wat alles in ons lichaam moet regelen.

Welke aanpak werkt het beste?

Als je alles hier boven hebt gelezen, dan begrijp je dat een aanpak die zich richt op de aanval zelf om die weg te krijgen een goed begin is. Maar het zal niet de oorzaak wegnemen. Daarvoor zul je ook moeten zorgen dat de hersenstam weer normaal kan functioneren. Wat betekent dat deze niet meer overprikkeld wordt door de onderdrukte emoties vanuit het limbisch systeem.

Een goede aanpak helpt ook om die emoties ‘los’ te maken en leert je op een andere manier hier mee omgaan.

De Aser-methode, die wij gebruiken werkt hier heel goed bij. Met deze methode kun je een aanval direct verlichten, kun je de hersenstam weer normaal laten functioneren en kun je de onbewuste onderdrukte emoties weer omhoog krijgen.

Door vervolgens te leren hoe je dit proces zelf kunt doorzetten en die emoties ook weer los kunt laten, kun je een blijvend resultaat krijgen.

Afhankelijk van de ernst van je migraine, kan het zijn dat je er volledig van afkomt, of dat je flink vermindert in het aantal aanvallen dat je hebt. Ik zelf ben er dankzij deze aanpak volledig van afgekomen en ben nu al 10 jaar migraine vrij.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders