fbpx

De Waarde van Woede

Woede is niet negatief, het is een kracht die je op de juiste manier moet inzetten

Woede, of boosheid is een emotie die in Nederland er niet hoort te zijn. Het is volgens velen een negatieve emotie. Veel mensen zeggen zelfs dat ze bijna nooit boos zijn, en zijn daar nog trots op ook. In dit blog wil ik je de waarheid over woede vertellen en je laten zien dat woede niet alleen noodzakelijk is, maar ook een heel goede kracht.

 

Is woede negatief?

Woede wordt vaak gerekend tot de negatieve emoties. Vanuit die gedachte zou alleen vreugde een positieve emotie zijn. Woede of boosheid wordt al gauw geassocieerd met agressiviteit of geweld. Iets wat natuurlijk niet past in een beschaafde samenleving als de onze.

Sterker nog een beetje boos gedragen past al niet eens in onze cultuur. Als je in Italië iemand op straat een discussie ziet voeren, komen er al snel grote armbewegingen, een duidelijke mimiek en stemverheffing bij. In Nederland daarentegen, als we iemand zo op straat zien denken we al gauw dat die persoon ongepast is. En bij vrouwen is het nog erger, daarvan vinden we al helemaal dat die zich niet boos mogen gedragen.

Dat is meteen een van de redenen waarom we die emotie veel te snel onderdrukken. Het hoort niet. We vinden woede een slechte emotie. Het is destructief, of overdreven. En vaak denken we dat het toch niets uit haalt.

Dus voelen we woede maar niet.

 

Woede hoort er bij

In de traditionele Chinese Geneeskunde denken we hier wat anders over. In de acupunctuur is woede een van de vijf grote emoties die elk gekoppeld zijn aan een ander element of fase. Wij bestaan uit alle vijf van die elementen. Beter gezegd wij gaan continu door al die vijf fasen.

Net zoals de seizoenen elkaar af horen te wisselen, zo horen de vijf fasen zich ook af te wisselen in ons lichaam. Ze horen met elkaar in balans te zijn en elk element hoort te kunnen stromen. Met andere woorden: ook woede hoort er gewoon bij en hoort vrij te kunnen stromen.

Als je nooit boos bent, betekent dit eigenlijk dat je niet in balans bent. Het is voor een acupuncturist net zo raar om te horen als dat je zou zeggen dat al je organen perfect functioneren, maar je je lever nooit gebruikt, want je vindt dat dat niet hoort.

 

Woede creëert

In de vijf elementen hoort woede bij het element Hout en bij het seizoen Lente. Hout staat voor beweging, voor vrij kunnen bewegen in alle richtingen. Als je kijkt naar de lente, dan is dit de fase waarin alles omhoog komt. Waarin zaadjes tegen de weerstand van de grond in omhoog komen en uiteindelijk tot bloei komen.

Dat is wat woede ook doet. Geef het even een andere naam. Noem het drive of drang, en het klinkt meteen een stuk positiever. Dat is wat woede is, de beweging om je eigen ruimte te creëren, om je eigen ruimte in te nemen. Om nieuwe mogelijkheden of ideeën te creëren. De kracht om een beweging te starten.

Woede is de kracht om je eigen ruimte te creëren, om je eigen ruimte in te nemen.

 

Stel je nou eens voor dat zo’n zaadje in de lente zou zeggen, laat dat omhoog komen maar zitten, want ik vind dat dat niet hoort…

 

Een man met een missie

Een mooi voorbeeld van positieve woede was Martin Luther King. Die man had een drive. Hij was boos. Boos over het onrecht dat in zijn ogen een heel volk aangedaan werd, zowel gekleurden als blanken.

En die boosheid gaf hem een drive. Een drive om een land en daarmee de hele wereld te veranderen.

Stel je nou eens voor dat hij had gezegd: “Laat maar zitten. Ik vind het overdreven om boos te zijn.” Of: “het haalt toch niets uit.”

Als hij niet boos was geworden, hadden we die gigantische vooruitgang in onze samenleving ook niet gehad.

 

Zonder woede geen vooruitgang

Woede is een essentiële emotie. We kunnen niet zonder. Het is een geweldige bron van kracht die ons helpt om in beweging te komen. Die ervoor zorgt dat we ons maximaal ontplooien en daardoor een groter bijdrage aan de wereld om ons heen kunnen doen. Maar dan moet je hem er om te beginnen wel laten zijn. Je moet hem voelen.

Zonder woede geen ruimte. Zonder woede geen creatie. Zonder woede geen vooruitgang.

En sterker nog, zonder woede wordt je lichaam ook langzaamaan ongezonder.

 

Dit blog komt uit het hoofdstuk over de verschillende emoties in “Vrij Leven – los van stress en oude patronen”. Wil je het hele boek lezen? Bestel het dan nu via de website.

 

 

 

Meer leren over woede? Bekijk dan deze video over de kracht van Woede:

4 reacties op “De Waarde van Woede”

  1. Pien v. Wolferen

    Hoi Bas, Wat een herkenbaar verhaal! Ik ben Pien (55) en ook in mijn jeugd was boosheid taboe. Ik moest vooral begrijpen. Mijn boosheid werd onderdrukt, werd als aanstellerij bestempeld. In mijn jeugd moest ik vechten voor erkenning, dus ik liet het wel uit mijn hoofd om boos te worden, laat staan het te uiten. En nu, kan ik er nog steeds moeilijk bij. Het uit zich bij mij in stemverheffing of door te huilen. Dat laatste breekt de energie die de boosheid losmaakt. Van me af slaan is geen optie bij mij vanwege lichamelijke klachten. Ik ben dus op zoek naar manieren om mijn boosheid te uiten. Ik weet dat het er zit en ik wil graag leren creëren uit mijn woede, want nu stagneert het me meestal alleen maar. Dank voor je aandacht, ik ga mijn boosheid ongetwijfeld leren uiten. Groet van Pien van Wolferen

    1. Hi Pien,
      Lastig he, hoe boosheid vast kan zitten in jezelf. Ik heb laatst een video gemaakt over ruimte innemen, dat gaat ook over de energie die boosheid eigenlijk is (de energie van je eigen ruimte creëren en innemen). Er zit ook een oefening bij, die je ook met lichamelijke klachten goed kunt doen.

      je vindt hem hier: https://www.youtube.com/watch?v=cesT8bbxqpo

      Ik hoop dat hij je helpt om meet je boosheid er te laten zijn.

  2. Ik wil mijn woede nu eindelijk gaan gebruiken om te gaan staan, die enorme sterke leuke vrouw die ik ben, ik wil verbinding door kunst.. wil dat mensen eigen baas zijn over hum emoties….ik wil mijn woede ,mijn boosheid omzetten in volledig krachtig zijn, zonder mij te storen aan de afwijzingen die gaan komen en pijnlijk zullen zijn…want hoevaak is dat al niet gebeurd, vooral als vrouw zijnde, ik moet maar klein blijven en lief…dan is het comfortabel voor degene die niet deze emoties kan handelen… dankjewel, precies wat ik vandaag nodig had om te lezen!

    1. Gaaf te horen dat het precies bij je aansluit. En je hebt gewoon gelijk. Je mag er zijn, je mag je ruimte innemen! En juist op die manier maak je de wereld een stukje mooier. Door je te laten zien en door te delen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders