Stress: Bereik een mindset waarbij je ontspannen je doelen bereikt

Stress: Bereik een mindset waarbij je ontspannen je doelen bereikt

Zo bereik je ontspannen je doelen met de juiste mindset bij stress

Wie kent het niet, of je nu ondernemer bent of werknemer, maar in drukke periodes ervaar je soms stress. En met een beetje stress werk je zelfs meer gefocust en ben je scherper. Maar met veel stress gaat de kwaliteit van je werk achteruit. Ik wil je laten zien hoe je een mindset ontwikkelt waarbij je ontspannen je doelen bereikt.

Als je last hebt van stress dan zeggen we al snel dat je teveel doet. Dit is onzin. Of tenminste, het is veel te kort door de bocht. Je lichaam is in staat tot grote prestaties, alleen dient het na deze prestaties ook weer te kunnen ontspannen en opladen. Misschien ben je ooit op wintersport geweest. Dan weet je dat je hele dagen maximaal kunt sporten, en ‘s avonds val je als een roosje in slaap. De volgende ochtend sta je ook weer uitgerust op en zelfs na een week van hele dagen sporten kom je uitgerust en vol energie thuis (zolang je niet teveel après-ski hebt gedaan).

Het probleem bij stress is meestal dat het herstel niet meer voldoende plaatsvindt. Aan het eind van de dag ontspan je niet meer en kom je ook niet makkelijk in slaap. Je slaapt minder diep en je staat niet meer uitgerust op. Daarnaast komt er teveel cortisol vrij. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat je hersenen (en de rest van je lichaam) minder goed gaan functioneren.

Wat er gebeurt is dat je zenuwstelsel (dat bestaat uit twee delen) tijdens je slaap niet meer volledig in de herstelstand komt, maar blijft deels in de activatiestand hangen. Hierdoor herstel je minder, ondanks dat je misschien wel genoeg uren slaapt.

 

Hoe verander je stress in flow?

Waarom lukt het wel op je wintersport, maar niet tijdens teveel stress op je werk? Het antwoord is simpel. Je ervaart aan het eind van een dagje wintersport geen druk om te presteren. Er is geen enkele reden voor je hersenstam (dit deel van je hersenen regelt dit) om je lichaam te activeren.

Terwijl als je stil zit na een dag werken, lekker onderuit op de bank, maar ondertussen nog zit na te denken over wat je allemaal nog moet gaan doen… Dan blijf je druk ervaren. Elke gedachte aan wat je moet doen is voor je hersenstam gelijk als daadwerkelijk iets gaan doen. Je lichaam staat alleen bij het denken al in een staat van paraatheid.

Het grootste verschil zit hem er dus in dat je aan het eind van de dag weer volledig kunt ontspannen. En in een diepe slaap weer volledig herstelt.

 

Mindset om ontspannen je doelen te behalen

Natuurlijk kun je nu elke avond een ontspanningsoefening gaan doen. Even wat yoga voor het slapengaan. En dat is waardevol. Maar het begint al hoe je gedurende de dag ana het werk bent.

Heb je het gevoel alsof er continu een leeuw achter je aan rent, of voelt het alsof je soepel over de poedersneeuw stuift?

Je wilt natuurlijk het tweede voelen. Om daar te komen zijn er 5 mindsetshifts nodig:

  • Zie het als een spelletje
  • Geniet van het moment
  • Vier je succes
  • Focus op je ideaal
  • Wees dankbaar

 

Zie het als een spelletjeZie het leventje als een spelletje, dat is de juiste mindset

Het leven is spelen. Het is continu uitproberen en fouten maken. En ja, soms verlies je. Ik ben zelf ooit failliet gegaan, en daar heb ik zoveel van geleerd dat het me veel meer gebracht heeft dan als ik het nooit had geprobeerd. Zodra je het leven gaat zien als een spelletje worden zelfs klanten bellen en spreken in het openbaar een eitje.

 

Geniet van het moment

We hebben in het Westen een cultuur waarin we pas gelukkig zijn als we iets bereikt hebben. Het is een soort ‘als… dan…’ geluk. Het probleem daarvan is dat als je het niet haalt je ook niet gelukkig bent. Sterker nog, zelfs als je het haalt ben je pas gelukkig als het zover is en de hele reis ernaartoe is blijkbaar vreselijk!

Terwijl als je focus ligt op het moment zelf kun je ook daar van genieten. Wat ervoor zorgt dat je cortisol niveau een stuk lager blijft.

 

Vier je succes

Kijk eens terug op de afgelopen week. Waar dacht je meer over na: over wat vanzelf ging, of over wat nog niet goed ging of wat fout ging? Welk beeld heb je over jezelf als je 90% van de tijd denkt aan wat nog niet goed gaat? Als je nooit stil staat bij wat je al bereikt hebt, hoe kun je dan ooit geloven dat je iemand bent die succesvol is?

Het vieren van je succes is noodzakelijk om je overtuigingen over jezelf te kunnen veranderen.

 

Focus op je ideaal

Wat zorgt ervoor dat je elke ochtend met plezier uit je bed stapt? Wat zorgt ervoor dat je zelfs de meest stomme werkzaamheden met plezier doet? Je drive. Als je weet waarvoor je het doet, is elke stap een stap waar je van kunt genieten. Het zorgt ervoor dat je staat achter wat je doet. Je ervaart niet meer de druk alsof iets je door iemand anders opgelegd is, maar de intrinsieke motivatie omdat het je helpt je ideaal te bereiken.

 

Wees dankbaar

De belangrijkste. Dankbaarheid is de sterkste methode om direct je leven te veranderen. Het zorgt ervoor dat je op een heel andere manier je situatie ervaart. Niet langer voel je alsof de wereld tegen je is en alsof alles tegen zit, maar ervaar je dat je onderdeel bent van de wereld en dat het je gegund is.

En in de goede tijden ervaren we dit allemaal wel. Maar in de slechte tijden vergeten we dit. Terwijl we ons alleen maar hoeven te focussen op dankbaarheid om het te kunnen ervaren.

Zodra je dankbaarheid ervaart stijgt het oxytocine gehalte in je bloed en daalt het cortisol niveau. Met andere woorden, je komt in de flow. Je ontspant meer (en dieper), terwijl je nog steeds maximaal kunt presteren. En als extra bonus: in deze staat ben je in staat om meer en sneller nieuwe patronen te ontwikkelen in je hersenen. Je leert sneller nieuw gedrag aan en oud gedrag af.

Je focus bepaalt hoe je het ziet

Waar focus je op?

Of je het nu hebt over stress, over je droomleven bereiken, of over doorbreken, alles komt neer op de patronen die je hebt. De automatische patronen die bepalen hoe je emotioneel en mentaal ergens op

Lees het volledige artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders