Het effect van koffie op je lichaam en geest | Van Stress naar Vrij Leven

Het effect van Koffie op je lichaam

Koffie. Misschien wel de meest gedronken drank van Nederland. Of je nu liever een cappuccino drinkt op een terrasje, een espresso na de maaltijd of een latte macchiato halverwege de ochtend…

Het is het zwarte goud. Maar wat is het effect van koffie op je lichaam?

Ik zou zelf niet makkelijk zonder koffie kunnen. Een goede cappuccino halverwege de ochtend is voor mij echt een momentje voor mezelf. Even reflecteren op wat ik aan het doen ben, en of ik er nog echt gelukkig van wordt.

Ondanks dat deze momenten heel verhelderend voor me zijn, en me echt weer even bij mezelf helpen komen, is koffie niet altijd goed voor je.

Sterker nog, soms is het ronduit slecht voor je.

 

Het effect van koffie

Wat doet koffie in je lichaam? Beter gezegd, wat doet cafeïne, want daar gaat het om. Cafeïne blokkeert een neurotransmitter genaamd adenosine. Dat is een stofje wat je gedurende de dag langzaam opbouwt en wat je een slaperig gevoel geeft.

Door de cafeïne registreer je deze stof niet meer. Je bouwt nog steeds adenosine op, maar je merkt dat niet. Je voelt daardoor minder slaperig, meer wakker. Het voelt ook alsof je je beter kunt concentreren, maar dat zit hem alleen in het minder slaperig voelen. Je concentratie zelf wordt er niet veel beter van.

 

Meer energie?

Wat veel mensen denken is dat je ook meer energie van cafeine krijgt. Maar dat is helaas niet zo. Als je koffie drinkt (of een lekkere espresso), voel je je wel minder slaperig, maar je hebt niet meer energie. Sterker nog, je lichaam geeft aan dat het tijd is om te stoppen zodat je weer energie kunt gaan aanmaken, maar je voelt dat niet en gaat daardoor lekker door.

Waardoor je uiteindelijk juist minder energie over houdt.

Eigenlijk kun je dit zeggen: als je je moe voelt en daarom behoefte hebt aan koffie, moet je het juist niet drinken.

 

Effecten van koffie in de acupunctuur

In de traditionele Chinese Geneeskunde hebben we het niet over neurotransmitters. We hebben het over energie, over Yin en Yang en Qi. Als je het vanuit die kant bekijkt, zorgt cafeïne voor een bepaalde beweging van de energie.

Koffie zet je energie in beweging, en stuwt het meer naar je hoofd.

In die zin geldt weer hetzelfde: het zorgt niet voor meer energie, maar verplaatst energie naar je hoofd, waardoor je je wel wakkerder voelt, maar niet meer energie hebt.

 

Cappuccino is goed voor je, het heeft een positief effectPositieve effecten van koffie

Is koffie dan alleen maar slecht? Gelukkig niet. Ik zou zelf niet kunnen zonder een goede cappuccino in het zonnetje halverwege de ochtend.

Koffie zet in beweging. In die zin is het ideaal bij een lichte Qi stagnatie. Als je merkt dat je een klein beetje een kort lontje hebt (niet te erg, want dan heb je andere dingen nodig), maar niet moe bent, dan werkt koffie super.

Heb je een kort lontje én ben je moe, dan kun je beter voor een andere aanpak kiezen die ook je energie versterkt.

En dan zou ik je ook nog aanraden om de koffie alleen in de ochtend te nemen. Als je nog niet veel adenosine aan het aanmaken bent en je nog volop wakker hoort te zijn.

Een ander positief effect van koffie (wat hoort bij het in beweging zetten van Qi/energie) is dat het je darmen ook aan de gang zet. Dus bij obstipatie, of als je ontlasting alleen wat moeilijk op gang komt, kan een bakkie in de ochtend heel goed werk.

 

Hoeveel koffie is goed voor je?

Dus we weten nu dat koffie soms best goed voor je is, en soms helemaal niet. Er van uitgaande dat het nog ochtend is, of misschien begin van de middag, dan zou je dus best een goede latte macchiato kunnen bestellen, maar hoeveel mag je dan drinken?

Vanuit de acupunctuur is het moeilijk om daar een vaste maat voor te geven. in de acupunctuur kijken we per persoon naar wat er goed is voor jou. Iedereen reageert anders. Ik reageer zelf heel sterk op cafeine, dus ik kan er niet veel van hebben, anderen kunnen juist weer meer ongevoelig zijn ervoor en kunnen er dan meer van hebben.

Gemiddeld genomen kun je zeggen dat 2 koppen koffie per dag een goede max is.

En als je je moe voelt, dan minder of zelfs helemaal geen koffie drinken.

 

Effect van espresso op je lichaamEpresso of filter?

Dan blijft alleen nog de vraag over: wat voor koffie moet je dan drinken?

Het voordeel van filterkoffie is dat je door het filter het vet uit de koffie weg filtert. Dat is mooi, want dat vet is minder goed voor je cholesterol. Het enige jammere is, dat je koffie dan ook heel anders smaakt. Als je dat prima vindt… fijn. Maar ik hoef geen filterkoffie. Ik zorg dan wel dat ik in de rest van mijn dieet niet teveel verzadigde vetten binnen krijg 🙂

 

Latte of zwart?

Over zuivel valt heel veel te zeggen. De eerste reactie die veel acupuncturisten hebben is dat je zuivel helemaal moet vermijden. Maar dat klopt eigenlijk niet.

Aziaten kunnen slecht tegen zuivel. Zo’n 5% van hen maakt een enzym aan wat je nodig hebt om zuivel te kunnen verteren. West-Europeanen daarentegen… Wij stammen af van het Beker-volk. Dat waren de eerste boeren die koeien hielden voor de melk.

Dankzij hen en de hulp van de evolutie, maken meer dan 80% van de West-Europeanen dat enzym aan waarmee je zuivel kunt verteren.

Dan nog is het verstandig om niet teveel zuivel te nemen, maar 1x per dag een glas is prima voor ons.

Dus elke dag één cappuccino zoals ik doe is prima. En als je niet moe bent, wel een beetje stagnatie van energie hebt en je je cappuccino in de ochtend drinkt, is het zelfs heel goed voor je 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom kom je niet van je stress af?

Er is een reden dat stress vaak terug blijft komen. Veel therapievormen verminderen de stress maar gedeeltelijk, of je klachten komen na een tijdje weer terug.

In dit gratis e-book leer je waarom je niet van je stress af komt, en hoe je dit wel lukt!

 
Vrij Leven draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders