Iedere vrijdagmiddag delen we inspirerende video’s met je. De video van vandaag gaat over hoe je om kunt gaan als HSP’er met de emoties van anderen. Ben je niet zo van de video? Scrol dan iets door en lees het uitgewerkte artikel.
First things first: wat is HSP
Inmiddels is de term HSP (Hoog Sensitief Persoon) steeds bekender geworden. Hoog Sensitief Persoon. Ook in de Westerse cultuur wordt HSP steeds meer (h)erkend. Het betekent ook zo veel als de afkorting laat zien: Hoog Sensitief Persoon. Je voelt meer. Niet alleen je eigen emoties, ook dat van anderen. Bekenden en onbekenden.
- De persoon in de kassarij voor je die boos is? Die voel je.
- De persoon in de kassarij achter je die blij is? Die voel je.
- De irritatie van de caissière omdat haar dag er bijna op zit en er nog een heel lange rij staat? Die voel je.
- De moeder met de buggy en het kindje dat zich futloos en moedeloos voelt? Die emotie voel je ook. Van zowel de moeder als het kindje in de buggy.
Deze voorbeelden zijn dan van een kassarij, maar kunnen net zo goed gaan over ouders op het schoolplein, mensen in de (stilte)coupé van de trein, in het uitgaansleven. Zelfs in de file kan je emoties van een ander voelen als HSP’er.
En omdat je zó veel voelt, wat anderen niet voelen, niet mogen voelen, zien HSP’ers het als een last. Want ze voelen al die emoties. Emoties waarvan anderen ze niet mogen voelen en daardoor niet meer kunnen voelen. Er zijn genoeg HSP’ers die daar niet mee om kunnen gaan.
Je hart sluiten
Ergens in hun jeugd hebben ze hun hart gesloten. Omdat ze een rottige jeugd hebben gehad, vol met geweld, verdriet, zorgen, woede en extreem weinig vreugde. Emoties die bijvoorbeeld hun moeder voelde, maar niet kon laten zien. Kwetsbaarheden tonen was ten slotte al reden genoeg om woede, geweld, verdriet en de daarbij horende zorgen tot explosie te laten komen. Of omdat ze haar kinderen niet mee wilde nemen in haar emoties.
Maar ook als je geen rottige jeugd hebt gehad. Vroeger was het vaak zo dat emoties tonen, betekende dat je kwetsbaar was. Je was niet moedig. Moest je emoties vooral niet naar buiten laten zien. Al helemaal niet aan je kinderen, want ja: jíj bent de persoon die juist sterk moet zijn. Voor je kinderen.
Maar jij als kind voelt wel alle emoties. Hebt er misschien naar gevraagd (‘Wat is er mama?’). En hebt áltijd te horen gekregen dat er niks was. Ook al voelde jij de emoties. Je hebt dus als kind zijnde aangeleerd niet te vertrouwen op wat je voelde. Het klopte toch niet, toch? En als kind ben je helemaal niet in staat om de diepere emotielagen te onderscheiden. Laat staan te bespreken met een volwassene. Dezelfde volwassene die je altijd zegt dat het toch niet klopt.
Het openen van je hart
In de Chinese geneeskunde spreken we van een aantal elementen. Elementen staan voor fases. Fases horen bij organen. Zo hoort je hart bij de emotie Vreugde. Maar je hart hoort eigenlijk bij álle emoties. Dat is namelijk de plek die alles mag voelen.
We hebben net gelezen dat je in je jeugd al hebt aangeleerd niet meer te kunnen vertrouwen op je gevoel. Je hoorde namelijk van iedereen dat dat gevoel toch niet klopte. Als logische reactie daarop, heb je jezelf geleerd je hart te sluiten.
Door het sluiten van je hart, voel je niks meer. Alle emoties stoppen. Niet alleen degene die je niet meer wilt voelen. Niks stroomt meer. Terwijl het zó belangrijk is dat je hart kan stromen. Zelfs in de Westerse cultuur. Kijk maar naar het spreekwoord ‘Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over’.
Het is zeer belangrijk je hart te openen. De energie te laten stromen. Emoties die je voelt er te laten zijn. Als je dat niet doet, krijg je allerlei verstoppingsklachten. Juist op plekken in je lichaam waar het hoort te stromen en verbindingen centraal staan. Je schouders gaan vastzitten, je gewrichten gaan zeer doen, je krijgt allerlei ontstekingen in je lijf die je niet kunt verklaren. Kortom: de emotionele weggestopte pijn, wordt nu fysiek gevoeld.
Je hart kan je openen door:
- jezelf aan te leren dat álle emoties er mogen zijn. Dat emoties die een ander niet mag voelen van zichzelf, niet jouw emoties zijn. Voel bewust. Denk in een menigte bij alle emoties ‘is deze emotie van mij?’, ‘voel ik deze emotie echt zelf of is deze van iemand anders?’. En laat het vervolgens ook weer los. Geef desnoods een knuffel (als het tegen die tijd weer mag) en laat de emotie met die knuffel ook weer los. Het is niet van jou. Het is ook niet aan jou deze op te lossen.
- open je meridianen door je armen met geopende handen te strekken. Zit niet met je armen over elkaar of met je benen. Sluit geen fysieke verbinden die stromende meridianen nodig hebben. Beoefen yoga en dan vooral de oefeningen die zijn bedoeld voor het openen van je hart. Metling heart bijvoorbeeld.
En voel. Voel alles wat om je heen gebeurt, neem er notie van, adem in en laat de emotie vervolgens gaan. Laat al je emoties stromen, zodat geen enkele emotie kan ophopen en je hart laat verstoppen.
Loop je ergens midden in de stad, voel je extreme emotie omhoogkomen en vind je dat even niet fijn om aan de rest van de wereld te laten zien? Dat is menselijk hoor en ben je zeker niet de enige in. Stop die emotie dan alleen niet weg. Duik een zijstraatje in en laat de emotie volledig gaan. Of ga bij thuiskomst even 10 minuten zitten en voel dan bewust alles wat je voelt. Zet in de auto naar huis je favoriete meeschreeuwmuziek aan en schreeuw je emoties eruit. Stel ‘m even uit, maar stop ‘m niet weg. Laat je emotie altijd gaan.
Dus open je hart en ga leren de emotie er te laten zijn.
Wil je meer leren over HSP of hooggevoeligheid? Of nog beter, wil je weten hoe je net zoals wij van je HSP een gave maakt in plaats van een last? Download dan het e-book ‘HSP, van klacht naar kracht’.
Heb je andere vragen? Over HSP of andere onderwerpen? Zet in de reacties hieronder je vraag en dan maak ik er misschien weer een nieuw artikel over.